Vogels leren herkennen op Nienoord

Gids Edith Barf

Toffe en leerzame privé-excursie met gids Edith Barf

Als ik om 7.30 uur bij landgoed Nienoord in Leek aankom, wacht gids Edith mij al op. Na een korte uitleg lopen we het landgoed op. Binnen één minuut staat we aan de grond genageld; een jonge eekhoorn rent namelijk in volle vaart recht op ons af. Slechts op anderhalve meter voor ons lijkt de eekhoorn te beseffen dat wij geen bomen zijn en kiest voor het beklimmen van de boom naast ons. Het is een ongekend mooi begin van een prachtige excursie!

Dankzij Edith haar uitgebreide kennis, goede uitleg en veel geduld leer ik deze ochtend enorm veel. Ons hoofdthema is het herkennen van vogels. Dus oefen ik onder leiding van Edith in het herkennen van de zang van onder andere de boomkruiper, de grasmus, de tuinfluiter, de zwartkop, de roodborsttapuit en de (bos)rietzangers. Door de voortdurende herhaling en het feit dat ik in deze privé-excursie steeds kan vragen ‘Klopt het dat ik nu een ….. hoor’ leer ik in een paar uur tijd meerdere vogels aan hun zang te herkennen. Wow!

Onderweg is er ook alle ruimte voor het bewonderen van ander natuur- en cultuurschoon. Edith weet ook daar veel van. Zo vertelt ze mij over de essentaksterfte, de heerlijke geur van de gagel, de inheemse vogelkers, het verboden bosje, de vogeltellingen van Sovon en de vele soorten vleermuizen op het landgoed.

Al lopende ontdek ik dat landgoed Nienoord verschillende biotopen heeft, waardoor veel planten en dieren zich er thuis voelen. Dat lees ik ook in het gidsje ‘Natuurwandeling Nienoord’ dat ik aan het eind van de wandeling van Edith cadeau krijg.

Deze privé-excursie over landgoed Nienoord vond ik enorm leerzaam en gezellig! Daarom reuze dank aan NMF Groningen en Edith!

 

Tea Snippe