NMF Groningen Samen voor een mooi en duurzaam Groningen.
Menu
Wandeling Punt van Reide

Wandeling Punt van Reide

Organisatie:Het Groninger Landschap

Tijd:14.00 - 16.30

Datum:17 februari 2019

Locatie:Bezoekerscentrum Dollard

Adres:Dallingeweersterweg 30, Termunten

Kosten:gratis

Bezoek website

Ontdek de unieke natuur en cultuur van de Punt van Reide

Gidsen van het Groninger Landschap nemen je mee voor een wandeling over de Punt van Reide. Vanwege de grote natuurwaarde is dit gebied het hele jaar gesloten voor publiek. De Punt van Reide is een hoge kwelder waar vroeger bewoning mogelijk was. Restanten van de wierde Westerreide, een van de vele verdwenen dorpen in dit gebied, zijn nog zichtbaar. Westerreide lag aan de Ems voordat de Dollard ontstond. Ook zijn hier nog sporen uit de Tweede Wereldoorlog te zien onder andere de fundaties van het geschut en een deel van een bunker. Nu is het als broed- en rustgebied van groot belang voor vogels.

Onderweg naar de Punt van Reide loop je langs of door de polder Breebaart. In deze polder is een slenk gegraven, die in verbinding staat met de Dollard. Hierdoor is het mogelijk om de getijbeweging in de Dollard in beperkte mate door te laten werken in de polder. Hierdoor ontstaat een zogenaamd brakwater-getijdengebied, aantrekkelijk voor diverse vissoorten die op hun beurt weer een lekkernij vormen voor veel overwinterende vogels.

Je kan tijdens de wandeling genieten van schitterende vergezichten over de Dollard. Tijdens laagwater, dus omstreeks de tijd dat je op de punt bent, zijn de banken en de slikplaten drooggevallen en hebben de vogels de gelegenheid om hier te foerageren. Als het water stijgt, trekken de vogels zich terug op de Punt van Reide of in de binnendijks gelegen polders.

Deelname-informatie
Advies: laarzen of stevige waterdichte schoenen

Aanmelden kan hier.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste natuur- & milieunieuws in uw mailbox:
Inschrijven
Volg ons via social media  
 
Wij worden gesteund door:
Nationale Postcode Loterij
CBF