Voorvertoning ‘Onder het Maaiveld’

Voorvertoning 'Onder het Maaiveld'

29 januari 2023 - 29 januari 2023
17.05 - 18.30

Onder het Maaiveld is een film over het ondergrondse bodemleven. De film gaat begin maart in première. Dankzij een actie van IVN Natuureducatie kunnen wij de film op zondag 29 januari om 19.00 uur als voorvertoning aanbieden in het Forum, tegen het gereduceerde tarief van €7,50.

Een ticket bestellen kan nu al, wees er snel bij want vol=vol.
We doen deze actie samen met Herenboeren Groningen en Stichting Groninger Voedseltuinen.

De film wordt ingeleid door Isabel Duinisveld. Ze runde 23 jaar lang de Eemstuin, een biologisch-dynamische boerderij in Uithuizermeeden met verkoop op de Groningse Vismarkt.

Ontdek de ongeziene wereld onder onze voeten
De makers van De Nieuwe Wildernis en De Wilde Stad gaan ondergronds. Het is een vrijwel dagelijks terugkerend onderwerp in het nieuws: onze omgang met de natuur en in het bijzonder de staat van onze bodem. Hoe leren we verstandiger omgaan met de basis van ons bestaan? Hoe kunnen we leren van de natuur? Meestal denken we bij die natuur aan de zichtbare planten- en dierenwereld. Maar die flora en fauna is slechts het topje van de ijsberg.

Onder het Maaiveld neemt de kijker mee op een fascinerende reis waar juist de kleine en microscopische wereld van onze bodem tot leven wordt gebracht. Een ondergrondse gemeenschap van wortels, larven, wormen, schimmels, bacteriën, amoeben en geleedpotigen. Er zitten meer levende wezens in één theelepel gezonde grond dan er mensen op aarde zijn. Het bestaan van deze wereld zal niemand verrassen, maar dat al het leven in die microkosmos druk met elkaar communiceert is ronduit verbazingwekkend.

Deze film is verbonden aan het programma Onder het Maaiveld, een driejarig project van IUCN NL, De Vlinderstichting, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en Wageningen University & Research (WUR). Samen werken zij aan een structurele verandering in de omgang met de bodem, die herstel van het bodemleven mogelijk maakt en het bodemleven op waarde schat.

Terug naar agenda

Voorvertoning ‘Onder het Maaiveld’

Groninger Forum, Nieuwe Markt 1, Groningen, Netherlands