VoorBoeren: bedrijfsbezoeken in Bellingwolde en Drieborg

VoorBoeren: bedrijfsbezoeken in Bellingwolde en Drieborg

18 januari 2020
10.00 - 15.00

  • Organisatie: VoorBoeren
  • Inschrijven bij: zie tekst

Op vrijdag 17 en zaterdag 18 januari nodigen vier Groninger boerencollega’s je van harte uit op hun bedrijf. Je bent van harte welkom in Wedde bij Detmer Wage, in Muntendam bij Peter Harry Mulder, in Bellingwolde bij Gert Noordhoff en in Drieborg bij Boelo ten Have. Tijdens het bezoek laten ze graag zien wat zij op hun bedrijf doen op het gebied van innovatie en duurzaamheid. Sparren en ervaringen delen met collega-boeren staan centraal. Welke problemen kwamen zij tegen, welke oplossingen vonden zij en wat levert het op? Van niet-kerende grondbewerking, bodemstructuur en bodemleven tot aan waterhuishouding bij droogte, bemesting tot natuurlijke plaagbestrijding: allerlei thema’s en praktijkvoorbeelden komen aan bod!

Ben je boer en wil je meedoen? Je kunt deelnemen aan één bedrijfsbezoek of meer. Tussen de middag zijn er broodjes. Je kunt je opgeven door een mailtje te sturen aan Eline Ringelberg via: info@voorboeren.nl. Dan ontvang je een bevestiging met details.

Programma
10-12u: boer Gert Noordhoff in Bellingwolde over strokenteelt
Van een gangbaar graanbedrijf op klei naar biologisch met veel verschillende gewassen in stroken. Gert Noordhoff kan de verschillende bedrijfstypes goed vergelijken. Hoe maakte hij de overstap? Wat zijn voor- en nadelen? Wat betekent het voor de mechanisatie? Hoe zorgt hij voor een optimaal gezonde bodem? Ook voor gangbare telers met een meer traditioneel bouwplan kunnen zijn ervaringen erg interessant zijn. Hij neemt ook verwerking en vermarkting ter hand, vaak samen met anderen. Bax Bier, Zilte jenever, Bakker Wiebrand en Snackbar van de Toekomst.
12-13u: lunch met broodjes
13-15u: bezoek aan Boer Boelo ten Have in Drieborg over stoppen met ploegen
Stoppen met ploegen op zware klei; is dat mogelijk? Boelo ten Have experimenteert er al een aantal jaar mee op een klein areaal: hij bewerkt de grond daar helemaal niet. Met de eerste twee jaren een lagere opbrengst, daarna normaal tot hoger. De bodem krijgt een harde toplaag die de teeltlaag eronder beschermt, die werd prachtig van structuur. Hij is enthousiast over de resultaten, maar er zitten ook haken en ogen aan: duist bijvoorbeeld. Om het bodemleven te stimuleren is hij kritisch op fungiciden en insecticiden. Zijn stelling: landbouw is geen natuur, maar het is wel even complex.

Terug naar agenda

VoorBoeren: bedrijfsbezoeken in Bellingwolde en Drieborg

Tweekarspelenweg 7, Bellingwolde, Netherlands