Vleermuisexcursie Menkemaborg in Uithuizen

Vleermuisexcursie Menkemaborg in Uithuizen

24 augustus 2021 - 24 augustus 2021
20.00 - 22.00

Op dinsdagavond 24 augustus organiseert de Vleermuiswerkgroep Groningen een excursie met detectoren om vleermuizen te spotten op het borgterrein rond de Menkemaborg te Uithuizen.

Bij het vallen van de avond worden de vleermuizen wakker. Als het donker wordt, vliegen ze uit, op zoek naar insecten. Met een batdetector kan men de vleermuizen herkennen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken en kan hun soort worden bepaald.

Op het borgterrein zijn zeker twee soorten Dwergvleermuizen en Laatvliegers aanwezig. Deze vleermuizen slapen overdag in huizen in de omgeving en gaan kort na zonsondergang muggen en vliegen vangen. Deze zomer zijn er bovendien veel Watervleermuizen boven de borggracht waargenomen. Deze soort harkt insecten met de achterpoten van het wateroppervlak af. Watervleermuizen zijn lichtschuw en vertonen zich dan ook pas als het echt donker is. Deze soort vleermuizen slaapt in de zomer overdag in een boom. Daar krijgen de vrouwtjes ook hun jongen die ze grootbrengen met melk totdat ze zelf kunnen gaan vliegen en insecten vangen.
In de herfst gebruiken sommige vleermuizen het borgterrein ook voor de balts. Misschien is het al mogelijk om de baltsroep van de dwergvleermuis te horen. De detector laat dan een kort, hard kraakgeluid horen. Door dit geluid op te nemen en tien keer vertraagd af te spelen op een speciale batdetector blijkt het heel melodieus te zijn.

Inschrijven
Deelname aan de excursie bij de Menkemaborg op 24 augustus kan uitsluitend na aanmelding via klnienhuys@ziggo.nl of tel. 050-3120741 o.v.v. het aantal volwassenen en kinderen en mailadres en eventueel telefoonnummer (vanwege mogelijke afgelasting als het weer te slecht is), uiterlijk op zondag 22 augustus.
Kosten voor deelname: volwassenen € 3,50; kinderen € 2,00, contant te betalen. De excursie begint om 20:00 met een inleiding bij restaurant ’t Schathoes en duurt tot ongeveer 22:00; indien gewenst kan men eerder vertrekken.
Zie verder nachtvandevleermuis.nl/activiteiten/groningen.

Vleermuizen houden niet van regen. Als er veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgezegd.

Terug naar agenda

Vleermuisexcursie Menkemaborg in Uithuizen

Menkemaweg 2, 9981 CV Uithuizen, Netherlands