Sterren in de Nacht van de Nacht (24 – 25 oktober)
Op het Groninger platteland vind je de donkerste plekken van Nederland. Dus bij mooi helder weer kun je hier genieten van de mooiste sterrenhemel. Pak de fiets, rij naar een donkere plek. Bij voorbeeld op het Hoogeland. Of Dark Sky Park Lauwersmeer.
Wat is er in de Nacht van de Nacht te zien?
De zon gaat onder om 18:16 uur (zomertijd).
De maan is dan al sinds 16:47 uur boven de horizon en staat om 18:00 laag boven de zuidoostelijke horizon. De maan gaat om 0:37 onder.
Het is wassende maan: de maan is ongeveer half verlicht en wordt iedere dag een stukje groter. Bij ‘nieuwe maan’ staat de maan overdag aan de hemel. De zon staat dan achter de maan, de kant van de maan die naar de aarde is gekeerd wordt niet verlicht. Daarom is de maan niet zichtbaar. Daarna wordt elke dag een iets groter stuk van de maan verlicht, tot het 14 dagen later volle maan is. Dan staat de maan de hele nacht aan de hemel en de zon schijnt vol op de kant van de maan die naar de aarde kijkt: de maan is helder en rond. Daarna is het afnemende maan.
Jupiter komt op om 14:59 en gaat onder om 22:33.
Saturnus komt op om 15:15 en gaat onder om 23:05.
Beide planeten blijven laag boden de horizon.
Mars komt op om 18:01, komt hoog aan de hemel en gaat onder om 6:56 (wintertijd). Om 21:00 staat mars, de rode planeet, boven de zuidoostelijke horizon, in het sterrenbeeld vissen.
De maan staat in het zuiden, laag boven de horizon, in het sterrenbeeld steenbok.
Iets meer naar het zuidwesten (bijna op één lijn) staan saturnus en jupiter in het sterrenbeeld boogschutter. Deze twee planeten verdwijnen al weer bijna achter de horizon. Jupiter is de helderste. Met een goede kijker (vergroting 7x is genoeg, vooral goed stil houden, dus ergens op steunen) kun je soms 4 manen van jupiter zien (er draaien zo’n 300 objecten om jupiter, maar de andere zijn te klein). Om de rode vlek op jupiter en de ringen van saturnus te zien, heb je een goede telescoop nodig.
Sterrenbeeld grote beer staat aan de noordelijke horizon en de kleine beer, met de poolster, hoog aan de noordelijke hemel.
Om 3:53 (wintertijd) verschijnt venus (de morgenster) aan de oostelijke horizon. Mars, jupiter en saturnus staan verder van de zon dan de aarde, maar venus draait in een baan dichter bij de zon. Dus venus is ofwel als avondster te zien, kort na zonsondergang, of als morgenster, voor zonsopgang.
Mercurius is nu niet te zien. Deze planeet staat nog dichter bij de zon en gaat deze dag gelijk met de zon onder.
De zon komt weer op om 7:24 uur (wintertijd).
Meer informatie:
Op internet kun je heel veel informatie vinden. bij voorbeeld:
– Op stellarium.org/nl kun je een planetarium voor op je computer downloaden. Je kunt locatie, dag en tijd instellen en dan krijg je in beeld welke planeten, sterren, satellieten enz. er aan de hemel staan.
– Op esero.nl/lessen/de-sterrenkaart vind je een draaibare sterrenkaart om zelf te maken. (Zie ook: ruimtevaartindeklas.nl).
Sterren in de Nacht van de Nacht (24 – 25 oktober)
Lauwersmeer, Netherlands