Online workshop ‘Lobbyen voor de RES in jouw gemeente’

Online workshop ‘Lobbyen voor de RES in jouw gemeente’

25 november 2020 - 25 november 2020
19.30 - 21.00

Stichting Lobby Lokaal en de Natuur en Milieufederaties organiseren op woensdagavond 25 november de online workshop ‘Lobbyen voor de RES in jouw gemeente’. Tijdens de interactieve online workshop staan we kort stil bij wat de RES is en krijg je zicht op de besluitvormingsprocessen voor de RES’en.

Heb je ideeën over hoe er meer duurzame energie kan worden opgewekt in jouw gemeente? In Nederland worden de plannen voor de energietransitie verzameld in dertig energieregio’s. Op 1 juli 2021 moet iedere regio een regionale energiestrategie (RES) presenteren. De concept-plannen zijn al klaar en worden nu verder uitgewerkt. Gemeenteraden zullen begin 2021 over de definitieve plannen spreken en stemmen. Het is daarom nú het moment om je te laten horen in jouw gemeente. Wat vind je van de eerste plannen die er nu al zijn? Wat vind je goed en vooral wat moet er anders?

Over de workshop
Tijdens de interactieve online workshop staan we kort stil bij wat de RES is en krijg je zicht op de besluitvormingsprocessen voor de RES’en. We nemen je daarna in een sneltreinvaart mee in de wereld van de gemeente. Hoe worden besluiten genomen en welke rol spelen ambtenaren, raadsleden en wethouders daarbij? Aan het eind van de avond weet je bij wie je wanneer en waarvoor moet zijn in de gemeente en specifiek hoe je nog invloed kunt uitoefenen op de energiestrategie in jouw regio.

Wat is de Regionale Energiestrategie (RES)?
In 2019 werd het Klimaatakkoord gepresenteerd: de Nederlandse uitwerking van de internationale klimaatafspraken van Parijs (2015). Een van de afspraken is dat 30 energieregio’s in Nederland onderzoeken waar en hoe het best duurzame elektriciteit op land (wind en zon) opgewekt kan worden. Maar ook welke warmtebronnen te gebruiken zijn zodat wijken en gebouwen van het aardgas af kunnen. Waar is ruimte en hoeveel? Zijn de plekken maatschappelijk gezien acceptabel en financieel haalbaar? In een Regionale Energiestrategie (RES) beschrijft elke energieregio zijn eigen keuzes. Afgelopen zomer hebben de 30 RES-regio’s hun concept-plannen gepresenteerd. Een analyse van al deze plannen is elders op onze website te vinden.

AANMELDEN KAN HIER

Praktisch
• Wanneer: woensdag 25 november
• Duur: 1,5 uur
• Tijd: 19.30 – 21.00
• Plaats: online via Zoom, er zijn nog enkele plekken vrij
• Kosten: gratis aangeboden door Stichting Lobby Lokaal en de Natuur en Milieufederaties (onderdeel van de Participatiecoalitie)

Terug naar agenda

Online workshop ‘Lobbyen voor de RES in jouw gemeente’

Bankastraat 77, Groningen, Netherlands