Online symposium ‘Basiskwaliteit Natuur, voorwaarde voor herstel!’

Online symposium 'Basiskwaliteit Natuur, voorwaarde voor herstel!'

21 april 2021 - 21 april 2021
09.45 - 16.45

Met dit symposium wil Vogelbescherming Nederland de kwaliteit van onze leefomgeving in het hart van het Nederlandse beleid plaatsen. Basiskwaliteit Natuur is een voorwaarde voor herstel van de biodiversiteit en een bouwsteen voor het Deltaplan Biodiversiteit.

De biodiversiteit staat ernstig onder druk. Bijzonder alarmerend is dat steeds meer bekend wordt dat ook gewone plant- en diersoorten sterk achteruit gaan. Er is iets fundamenteel mis met de kwaliteit van ons landschap. Vogelbescherming Nederland (VBN) heeft daarom het concept ‘Basiskwaliteit Natuur’ geïntroduceerd:
Basiskwaliteit is die toestand van een landschap waarbij de voor dat landschap karakteristieke soorten algemeen zijn en blijven. De bepalende factoren zijn het milieu, de inrichting en het beheer & gebruik.

We hebben een samenhangende en gedragen aanpak nodig die de leefbaarheid van ons land wezenlijk verbetert en bijdraagt aan de toekomstbestendigheid van onze maatschappij. Het realiseren van Basiskwaliteit Natuur in stad, het landelijk gebied en natuurgebieden biedt daarvoor een aantrekkelijk bindend uitgangspunt.

Wat wil VBN tijdens dit symposium met u delen?

  • Hoe staat Basiskwaliteit Natuur garant voor een duurzame toekomst?
  • Hoe maken we Basiskwaliteit Natuur onderdeel van de grote transities op het gebied van klimaat, landbouw en woningbouw?
  • Hoe weten we of we op de goede weg zijn en houden we de vinger aan de pols?
  • Welk handelingsperspectief is er en hoe kunnen we beleid en praktijk in samenspraak opzetten?

Met sprekers als Tjeerd de Groot, D66-Kamerlid, Louise E.M. Vet, em. hoogleraar Evolutionaire Ecologie, NIOO-KNAW & WUR, Alex Datema, voorzitter BoerenNatuur en Noelle Aarts, Professor, Radboud Universiteit.

Bekijk hier het complete programma.

Bij deelname kunt u het boek “Nederlandse vogels in hun domein” (680 pagina’s) ontvangen.

Voor meer informatie over Basiskwaliteit Natuur klik hier. Voor inschrijven voor het symposium klik hier.

Voor vragen over het symposium kunt u contact opnemen met evelien.verkerk@vogelbescherming.nl.

Terug naar agenda

Online symposium ‘Basiskwaliteit Natuur, voorwaarde voor herstel!’

Bankastraat 77, Groningen, Netherlands