Nacht van de Vleermuis: vrijdag 26 augustus vleermuisexcursie Hoornse Meer, Groningen

Nacht van de Vleermuis: vrijdag 26 augustus vleermuisexcursie Hoornse Meer, Groningen

26 augustus 2022 - 26 augustus 2022
20.00 - 22.00

Op vrijdag 26 augustus 2022 organiseert de Vleermuiswerkgroep Groningen in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen een vleermuisexcursie langs het Hoornse Meer, de Hoornsedijk en het Hoornsepad ter gelegenheid van de ‘Nacht van de Vleermuis’.

Het gebied tussen het Hoornse Meer en Hoornse Diep is erg aantrekkelijk voor vleermuizen, zeker in periodes van grote droogte. De grote en kleinere waterpartijen, met bosranden en houtopstanden, maken het gebied geschikt voor verschillende soorten vleermuizen. Sommige vleermuizen slapen overdag in huizen in Groningen-Zuid en Haren-West, andere vleermuizen slapen in bomen. Ze worden na zonsondergang wakker en gaan er dan op uit om voedsel te zoeken: ze vangen veel muggen en vliegen. Sommige vleermuizen foerageren vooral dichtbij bosschages, andere liever boven open gebied of juist vlak boven kleine of grote wateroppervlakken. Niet alle vleermuizen zijn altijd aanwezig maar de verwachting is dat minstens drie soorten vleermuizen te spotten zullen zijn: dwergvleermuizen, laatvliegers en watervleermuizen.

Vleermuizen kunnen zelfs in het pikkedonker insecten vangen met behulp van de echo’s van hun roepjes. Tijdens de excursie kunnen de deelnemers de vleermuizen zien en horen met behulp van een batdetector. Met dit apparaatje kan men vleermuizen aan de hand van hun ultrasone roepjes spotten en kan hun soort worden bepaald.

Aanmelden
Deelname aan de excursie langs het Hoornse Meer op vrijdag 26 augustus kan uitsluitend na aanmelding via info@nmfgroningen.nl of 050 3130800 (bij geen gehoor later a.u.b. nogmaals bellen), onder vermelding van het aantal volwassenen en kinderen, uiterlijk vrijdag 26 augustus vóór 13.00 uur. Kosten voor deelname: volwassenen € 4,00; kinderen € 2,00, contant te betalen.

De excursie begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. De excursie vertrekt vanaf de parkeerplaats aan de Hoornsedijk, hoek Hoornsepad, ten zuidoosten van Best Western Plus Hotel en restaurant Meerwold (Laan Corpus den Hoorn 300, 9728 JT Groningen).

Zie verder nachtvandevleermuis.nl/activiteiten/groningen.

Vleermuizen houden niet van regen. Als er veel regen verwacht wordt, wordt de excursie afgelast.

Terug naar agenda

Nacht van de Vleermuis: vrijdag 26 augustus vleermuisexcursie Hoornse Meer, Groningen

Laan Corpus den Hoorn 300, 9728 JT Groningen, Netherlands