Nacht van de Nacht

Nacht van de Nacht

26 oktober 2019

Tijdens de Nacht van de Nacht, die dit jaar op 26 oktober valt, doven bedrijven en gemeenten op honderden plekken in heel Nederland de reclameverlichting en aanlichting van gebouwen en worden er honderden evenementen in het duister georganiseerd. Afgelopen jaar werden er een recordaantal van ruim 500 evenementen in het donker georganiseerd en trok de Nacht 47.000 bezoekers.

Veel verlichting in Nederland
Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld. Vanuit de ruimte gezien licht Europa enorm op en binnen Europa zijn België en Nederland het meest verlicht. Door spaarzamer en slimmer te verlichten kan veel geld en energie bespaard worden. Veel reclameverlichting blijft de hele nacht branden en parkeerplaatsen en wegen hoeven niet de hele nacht verlicht te worden als er nauwelijks iemand gebruik van maakt. Ook heeft voldoende duisternis een positief effect op de gezondheid en het afweersysteem van mens en dier. Sinds de komst van elektrisch licht zijn mensen gemiddeld 1,5 uur korter gaan slapen. Melatonine, een hormoon dat in het donker wordt aangemaakt, versterkt ons afweersysteem en heeft een remmend effect op het ontstaan van kanker.

Activiteiten
De Natuur en Milieufederaties hebben een oproep uitgedaan aan bedrijven en gemeenten om ook dit jaar weer mee te doen met de campagne en massaal de lichten te doven. Daarnaast vinden er die nacht in het hele land allerlei activiteiten plaats. Op de website van de Nacht van de Nacht staan die activiteiten aangekondigd.

Terug naar agenda

Nacht van de Nacht

Bankastraat 77, Groningen, Netherlands