Meetactie: wormentelling

Meetactie: wormentelling

9 april 2022 - 10 april 2022

Meetactie: Wormentelling

Ben jij benieuwd hoe gezond de grond bij jou in de buurt is en draag jij graag een steentje bij aan wetenschappelijk onderzoek? Doe dan mee met de Meetactie Wormentelling. Het is erg simpel: pak een schep, steek een kluit en ga op zoek naar regenwormen!

Over regenwormen
Regenwormen doen belangrijk werk. Ze breken dode plantenresten af waardoor voedingsstoffen door anderen gebruikt kunnen worden. Op hun beurt dienen regenwormen als voedsel voor egels, mollen en vogels. Zo spelen ze een grote rol in de voedselvoorziening van mens en dier. Door het vele graafwerk houden de regenwormen de bodem luchtig en gezond. Hierdoor kan de bodem beter water vasthouden en afvoeren. En dat is belangrijk, nu droogte of juist flinke buien vaker voorkomen door klimaatverandering. Dat de regenworm belangrijk is, dat weten we, maar gek genoeg weten we niet hoeveel wormen waar zitten en dus hoe gezond de bodem is. Dat is de grote vraag waar Jeroen Onrust antwoord op wil vinden.

Wormentelling op 9 en 10 april: hoe werkt het?
Meld je hier aan voor de Wormentelling. Je ontvangt dan van ons via mail of per post een instructie over hoe je te werk gaat in het weekend van 9 en 10 april. We kunnen je alvast verklappen dat je niet veel nodig hebt: een schop om in de grond te zetten, en een scherpe blik om de wormen te spotten, uit de grond te vissen en te tellen. Ben je niet bang om je handen vies te maken, doe dan mee!

Een project van CurioUs
De walk-ins, minicolleges en de meetactie vormen samen een nieuw project van CurioUs, een samenwerking van Science LinX (Faculteit Science and Engineering, Rijksuniversiteit Groningen), Forum Groningen en Aletta Jacobs School of Public Health. CurioUs heeft als doel nieuwsgierige mensen in aanraking te brengen met burgerwetenschapsprojecten in Noord-Nederland. Wil je ook na dit project op de hoogte blijven van de activiteiten van CurioUs? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Terug naar agenda

Meetactie: wormentelling

Bankastraat 77, Groningen, Netherlands