Lezing ‘Havik: de gloriedagen voorbij’

Lezing 'Havik: de gloriedagen voorbij'

13 november 2019
20.00 (zaal open vanaf 19.30) - 22.00

Woensdagavond 13 november 2019, aanvang 20.00 uur, organiseert de Groninger vereniging voor vogelaars Avifauna Groningen weer een lezingenavond in ‘t Vinkhuys, Diamantlaan 94, 9743 BJ Groningen. Centraal deze avond staat de havik. De lezing wordt verzorgd door Willem van Manen, medewerker van Sovon.

Jonge haviken op horst in Grolloo; foto: Willem van Manen

De tijd dat vrijwel ieder bosje zijn haviksnest had, ligt al geruime tijd achter ons. Of het daarom slecht gaat met de havik? Waarschijnlijk niet, want dichtheden in Nederland behoren nog steeds tot de hoogste in Europa. Maar hoe kan het dat de stand dan zo snel en zo drastisch is gedaald? Wat valt er af te leiden van broedresultaten, ringgegevens en prooiaanbod?

Willem van Manen is als senior veldmedewerker werkzaam voor de afdeling Onderzoek & Inventarisaties van Sovon. Reeds vanaf het einde van de jaren zeventig is hij bezig met roofvogels, meestal in Drenthe, soms ook net over de grens in de provincie Groningen. Willem doet veel aan tellen van vogels, maar vooral in het geval van broedvogels is hem dat net niet accuraat genoeg. Hij telt en meet daarom bij voorkeur eieren of jongen in nesten, waarbij de kans op fouten aanzienlijk kleiner is.

Terug naar agenda

Lezing ‘Havik: de gloriedagen voorbij’

Diamantlaan 94, Groningen, Netherlands