Knoflookdag in De Tuinen van Weldadigheid

Knoflookdag in De Tuinen van Weldadigheid

1 september 2019
11.00 - 17.00

Op zondag 1 september wordt op De Tuinen van Weldadigheid in Veenhuizen de eerste knoflookdag gehouden. Deze dag staat geheel in het teken van het kweken en eten van knoflook. Op het tuinencomplex worden 80 verschillende knoflooksoorten gekweekt: de grootste collectie van Nederland! Van de meeste van deze soorten kan tijdens de knoflookdag plantgoed worden gekocht. Ook zijn er interessante rondleidingen, lezingen, teeltdemonstraties en uiteraard zijn er diverse etenswaren met knoflook te proeven. Zo kunt u 3 jaargangen “knoflookbloemstelentapenade” proeven. Net als bij wijn is de smaak elk jaar verschillend en verandert de smaak met het ouder worden. Ook wordt er knoflooksoep geserveerd.

Tot voor kort werd er nauwelijks knoflook in Nederland geteeld. Toen eigenaar Lambert Sijens 20 jaar geleden op zijn moestuin knoflook ging kweken, werd hij ongelovig aangekeken: dat kan hier toch helemaal niet? Dus wel. Nu kweekt hij een kwart hectare. De grond in Veenhuizen is prima geschikt om knoflook te kweken. De opbrengst wordt als plantgoed  verkocht  in de webshop en op een aantal markten, vooral aan moestuinders. Er zijn heel veel soorten die behoorlijk van elkaar verschillen qua grootte, aantal tenen, smaak, scherpte, houdbaarheid, etcetera. De collectie die op De Tuinen van Weldadigheid wordt gekweekt, is grotendeels opgebouwd door Kees Huijbrechts uit Leusden. In de jaren ’80 begon hij knofloken te verzamelen, een hobby die uitgroeide tot een kwekerij. Toen Kees twee jaar geleden is gestopt, is de collectie naar Veenhuizen verhuisd. Kees weet “alles” over knoflook en geeft op de knoflookdag twee lezingen. Lambert legt uit hoe hij de knoflook plant, verzorgt, oogst, droogt, pelt, bewaart, etcetera. Na een bezoek aan deze dag kan iedereen succesvol knoflook telen!

De knoflookdag duurt van 11 tot 17 uur. De toegangsprijs bedraagt 1 euro. De lezingen, rondleidingen en parkeren zijn gratis.

Terug naar agenda

Knoflookdag in De Tuinen van Weldadigheid

Hospitaallaan 48, 9341 AH Veenhuizen, Netherlands