Fruitpersdag Bedum

Fruitpersdag Bedum

9 oktober 2022 - 9 oktober 2022
10.00 - circa 16.00

Tuinderij Klein Alma
Tuinderij Klein Alma is een zelfoogsttuin aan de rand van Bedum. De tuinderij werkt volgens het CSA-principe: Community Supported Agriculture oftewel gemeenschapslandbouw. Dit houdt in dat je je verbindt met de tuinderij door een oogstaandeel te kopen voor één heel seizoen. Daarvoor mag je wekelijks jouw deel komen oogsten. Zo weet je waar jouw groente groeit, je kent de tuinder en na een poosje wordt het ook een beetje jouw tuin.

Op tuinderij Klein Alma wordt milieuvriendelijk gewerkt. Plant- en zaaigoed, compost e.d. dat wordt aangekocht, is van biologische oorsprong. We gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest. We werken aan een gezonde bodem door het bodemleven te stimuleren. Om de biodiversiteit te vergroten hebben we een haag aangeplant van inheemse bomen en struiken. Jaarlijks zaaien we diverse bloemenstroken voor bijen en andere insecten. De komende jaren zullen de in 2019 aangeplante fruitbomen in productie komen.

Mobiele fruitpers Golden Raand
Met onze mobiele fruitpers persen wij alle soorten fruit. Het fruit komt eerst in een wasbak en wordt gewassen. Dan gaat het door de hakselaar, vervolgens wordt het sap van het pulp gescheiden door de bandpers. Het sap komt in tanks, wordt vervolgens verhit tot 80 graden en dan komt het in de bag-in-box van 3 liter. Het pure sap kan dan 1 jaar bewaard worden op een droge, donkere plek. Na openen van het pak is het sap circa 2 maanden houdbaar.

Hoe krijg je het lekkerste sap?

Het fruit zo vers mogelijk plukken. Plekjes en kleine aantastingen op je fruit zijn helemaal niet erg. Appels en peren moeten zo hard mogelijk zijn. Meng verschillende soorten appels met elkaar, hier krijg je de lekkerste smaak van. Appels met ander fruit mengen is natuurlijk ook mogelijk.

Uit 1 kilo fruit komt 0,7 liter sap.
Voor 1 liter sap heeft u 1,4 kilo fruit nodig.

Tarieven
fruit persen incl. bag-in-box: 3 liter bag-in-box € 4.30
fruit persen gemengd incl. bag-in-box: 3 liter bag-in-box € 5.20
ongepasteuriseerd sap voor cider of wijn 1 liter € 0.75
Neem je gebruikte dozen van de saptap mee die we opnieuw als verpakking voor je kunnen gebruiken? Dan krijg je van ons 0,30 € korting per saptap. Wil je ongepasteuriseerd sap voor cider of wijn en neem je zelf mandflessen of jerrycans mee? Dan betaal je 0,75 € per liter.

Aanmelden is zeer gewenst, liefst z.s.m. (anders is de kans groot dat het al volgeboekt is) en bij voorkeur per mail:
info@mobielefruitpersgoldenraand.nl of eventueel: 06 23883139.

Terug naar agenda

Fruitpersdag Bedum

Oude Dijk 2, Bedum, Netherlands