De Nationale Tuinvogeltelling

De Nationale Tuinvogeltelling

29 januari 2021 - 31 januari 2021

Tel in januari 2021 een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon! Het is leuk en gemakkelijk om mee te doen.

Uw vogels tellen in 3 gemakkelijke stappen:
1) Tel op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 één keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee. Scholen, kinderboerderijen en andere groepen kunnen eventueel al van tevoren tellen op een moment dat hen schikt.
2) Noteer alle waarnemingen van een soort in uw tuin of op uw balkon. Maar tel deze waarnemingen niet bij elkaar op, want dan loopt u het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: ziet u in uw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen.*
3) Uw telling geeft u op vrijdag 29, zaterdag 30 of zondag 31 januari 2021 gemakkelijk door via deze website. Het telformulier staat dan voor u klaar. Vul uw telling uiterlijk maandagochtend 1 februari in vóór 12 uur.
* Tip: zitten er veel vogels tegelijk op de voederplank of silo? Maak een foto met uw smartphone en u kunt na uw half uurtje tellen rustig controleren hoeveel vogels u zag.

Meld u alvast aan voor de speciale Tuinvogeltelling e-mails. Dan ontvangt u in de aanloop naar het weekend:
– leuke en informatieve mails met handige herkenningstips, wonderlijke vogelweetjes en praktische tuin- en voertips;
– 15% korting in onze webshop op vogelvoer, voersystemen en nestkasten;
– gratis de Tuinvogeltelling Special Vogels voeren (pdf) in uw u mailbox.
Ook sturen we u vlak voor het weekend een herinnering, zodat u de telling niet vergeet.

Kijk op tuinvogeltelling.nl voor de resultaten van vorig jaar.

Grootste citizen science project
De Nationale Tuinvogeltelling is het grootste citizen science project van Nederland. Vogelbescherming organiseert de telling samen met Sovon Vogelonderzoek Nederland. De Nationale Tuinvogeltelling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. In combinatie met de resultaten van andere jaren en met andere tellingen levert dit een beeld van de ontwikkelingen in het belang van tuinen voor vogels.

Nationale Tuinvogeltelling
Jaarlijks tellen tienduizenden mensen de vogels in hun tuin, zodat Vogelbescherming en Sovon meer leren om ze beter te beschermen. Daarnaast is het ontzettend leuk én het is makkelijk, dus iedereen kan meedoen.

Terug naar agenda

De Nationale Tuinvogeltelling

Bankastraat 77, Groningen, Netherlands