Dauwtrap- en vogelwandeling IVN Westerkwartier

Dauwtrap- en vogelwandeling IVN Westerkwartier

9 mei 2024 - 9 mei 2024
05.00 - 07.30

Dauwtrappen is in Nederland de term voor de gewoonte om in het voorjaar onder andere op Hemelvaartsdag, vroeg op te staan en vervolgens, gewoonlijk in groepsverband, een wandeling of fietstocht door het buitengebied te maken. In vroeger tijden liep men dan een stukje door de bedauwde velden. Hemelvaartsdag 2024 komt de zon rond het Leekstermeer op om 5.45 uur. En ja, we gaan dauwtrappen. Niet met de intentie in hoog tempo vele kilometers te verslinden, wel om in de bedauwde omgeving te genieten van zonsopkomst, ontwakende vogels en uitbundig bloeiende voorjaarsflora.

Vanaf Nienoord (start voor het Nienoord Informatiecentrum) lopen we om 5.00 uur eerst een stukje door het bos waar de vogels ontwaken. Vandaar steken we over naar het open weidegebied aan de Drentse kant van het Leekster Hoofddiep.
Met mooi weer zien we wellicht nog grondnevel met de boomkruinen er boven zwevend, met reeën nog in de weilanden en de zonsopkomst. Zo vroeg in de ochtend zullen ook veel vogels zich, net wakker, nog laten horen. Verder lopend langs open weilanden en water komen we bij stukjes moerasbos. Het is altijd weer een verrassing wat zich daar laat zien en horen.

Na het terrein van recreatieondernemer Cnossen te zijn gepasseerd keren we terug, eerst langs een waterrijk stukje met wellicht watervogels, daarna langs graslanden met mogelijk een aanzienlijk aantal weidevogels. En dit alles terwijl de mensenwereld nog in slaap is of langzaamaan wakker wordt. Het is een bijzondere beleving. En u bent een ervaring rijker weer thuis als Nederland ontwaakt.

Praktisch
Aangezien een deel van de wandeling over graspaden gaat is waterdicht schoeisel aan te raden. De route is ruim 7 kilometer lang. Neem eventueel zelf drinken mee voor deze wandeling. En indien u erover beschikt, een verrekijker is altijd handig. Honden kunnen i.v.m. broedseizoen en verstoring niet mee.
Kosten: IVN-leden, kinderen en jongeren tot 18 jaar gratis.
Overigen € 2,50 (betaling met QR-reader op smartphone of contant).
Aanmelden: is niet nodig.
Wanneer: donderdag 9 mei, 05.00 tot circa 07.30 uur
Waar: Infocentrum Nienoord, Nienoord 20, 9351 AC Leek

Terug naar agenda

Dauwtrap- en vogelwandeling IVN Westerkwartier

Nienoord 20, Leek, Netherlands