Cursus ‘Wobben voor idealisten’

Cursus ‘Wobben voor idealisten'

10 juni 2021 - 10 juni 2021
13.30 - 16.30

  • Organisatie: Utopie Advocaten
  • Inschrijven bij: zie tekst
  • Kosten: € 50,- pp excl. 21% btw. Indien dit tarief een probleem voor u is, kun u contact opnemen via aanmelden@utopie.nl.
  • Website: https://www.utopie.nl/wobben-voor-idealisten/

Introductie van de Wet openbaarheid van bestuur

Op donderdag 10 juni 2021 presenteert mr. M. van Duijn, advocaat bij Utopie Advocaten, bijgestaan door Wob-jurist Hans van Drunen, de cursus ‘Wobben voor idealisten’. Deze cursus laat zien hoe ideële organisaties, activisten en andere wereldversleutelaars de Wet openbaarheid van bestuur kunnen gebruiken om hun campagnedoelen dichterbij te brengen.

De overheid baseert zijn doen en laten op basis van onderzoeken, adviezen en een ontelbaar aantal andere informatiebronnen. Wie wil weten hoe een beslissing tot stand is gekomen, kan daarover informatie opvragen op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Deze wet stelt burgers in de gelegenheid om besluitvormingsprocessen van overheidsinstellingen te doorzien en controleren. De Wob heeft echter wel een ‘gebruiksaanwijzing’: er gelden spelregels en niet alle informatie hoeft te worden verstrekt. Wat dat laatste betreft, zien we helaas dat de overheid vaak minder informatie verstrekt dan waar de verzoeker recht op heeft. Bezwaar en beroep kunnen dan helpen om informatie alsnog boven tafel te krijgen.

De cursus ‘Wobben voor idealisten’ is opgezet voor ideële organisaties, activisten en andere wereldversleutelaars. In de cursus wordt ingegaan op vragen zoals: ‘Hoe schrijf je een goed informatieverzoek?’, ‘Op grond waarvan kan informatie worden geweigerd?’ en ‘Welke termijnen gelden er?’. Daarnaast gaat de cursus in op de vraag hoe de Wob kan helpen om campagnedoelen dichterbij te brengen.

De cursus vindt plaats op donderdag 10 juni 2021 van 13.30 tot 16.30. De cursus kan zowel fysiek als online worden gevolgd. Enige juridische kennis is meegenomen, maar niet strikt noodzakelijk. De cursuslocatie is in Grand café Utopie in Den Haag. Deelname aan de cursus (fysiek of via de livestream) kost € 50,- euro per persoon, exclusief 21% btw. Indien dit tarief een probleem voor u is, kunt u opnemen via het adres aanmelden@utopie.nl. Op dit e-mailadres kunt u zich tevens tot en met 7 juni 2021 aanmelden, waarna u verdere instructies, de cursusinformatie en een factuur ontvangt.

Terug naar agenda

Cursus ‘Wobben voor idealisten’

Bankastraat 77, Groningen, Netherlands