Beleef de Nacht van de Vleermuis op 25 augustus 2023! Vleermuisexcursie op Landgoed Fraeylemaborg

Beleef de Nacht van de Vleermuis op 25 augustus 2023! Vleermuisexcursie op Landgoed Fraeylemaborg

25 augustus 2023 - 25 augustus 2023
20.15 - 22.00

Op vrijdagavond 25 augustus verzorgt de Vleermuiswerkgroep Groningen, in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen, een inleiding over vleermuizen en een vleermuisexcursie over het terrein van de Fraeylemaborg ter gelegenheid van de Nacht van de Vleermuis. Dit is een geweldige kans om deze bijzondere dieren met speciale apparatuur te zien en te horen. Programma: 20.15-20.45 uur inleiding op het terras van het restaurant De Boerderij, Fraeylemaborg, Hoofdweg 30, 9621 AL Slochteren. Aansluitend excursie tot circa 22.00 uur.

Vleermuizen zijn de enige zoogdieren die echt kunnen vliegen. Met de echo’s van hun eigen geluid vinden ze feilloos hun weg in het pikkedonker. Ze slapen overdag, sommige in gebouwen, andere in bomen. Na zonsondergang worden ze wakker en vliegen dan uit naar hun favoriete eetplekken om daar zoveel mogelijk insecten te vangen. Een vleermuis kan per nacht wel meer dan 500 insecten eten.

Op ontdekkingstocht met de batdetector

Rond de Fraeylemaborg te Slochteren en in het tegenover gelegen Overbos (kleine bos) kun je maar liefst zeven verschillende soorten vleermuizen ontmoeten, waaronder twee zeldzame. Die zijn er niet altijd allemaal, maar vier soorten zijn zeker te verwachten: gewone dwergvleermuis, laatvlieger, rosse vleermuis en watervleermuis. Het opsporen van deze zoogdieren gebeurt met een zogenaamde ‘batdetector’, een apparaatje waarmee wij de geluiden van de vleermuis voor mensenoren hoorbaar maken. Iedere soort heeft zijn eigen ritme en geluid. In augustus beginnen sommige mannetjesvleermuizen met de balts: ze maken dan een heel apart geluid om vrouwtjes te lokken. Heel bijzonder om mee te maken!

Effect van groot onderhoud

Het oude park bij de borg heeft de afgelopen jaren een grote dynamiek gekend: er is achterstallig onderhoud uitgevoerd, bij een storm vielen een aantal oude bomen om, essentaksterfte eist ook hier zijn tol, vrijwilligers hebben veel nieuw groen aangeplant. De excursie laat daarom ook zien hoe de vleermuizen op het herstel van de historische aanleg van het park hebben gereageerd.

Wil je dit niet missen?

Dan kun je je tot donderdag 24 augustus 12.00 uur aanmelden (verplicht) via info@nmfgroningen.nl, onder vermelding van  ‘Fraeylemaborg’ en het aantal volwassenen en kinderen. Kosten voor deelname: volwassenen € 3,50; kinderen € 1,50, contant en gepast te betalen. Het aantal deelnemers is beperkt in verband met het aantal beschikbare begeleiders en detectoren.

NB: vleermuizen houden niet van veel regen of wind. Bij slecht weer wordt de excursie afgelast en verzet naar zaterdag 26 augustus.

Terug naar agenda

Beleef de Nacht van de Vleermuis op 25 augustus 2023! Vleermuisexcursie op Landgoed Fraeylemaborg

Landgoed Fraeylemaborg, Hoofdweg, Slochteren, Netherlands