28 augustus vleermuisexcursie Noorderplantsoen Groningen: speciale dubbelexcursie vanwege de Nacht van de Vleermuis 2021, met extra veel vleermuisdetectors

28 augustus vleermuisexcursie Noorderplantsoen Groningen: speciale dubbelexcursie vanwege de Nacht van de Vleermuis 2021, met extra veel vleermuisdetectors

28 augustus 2021 - 28 augustus 2021
20.00 - 22.00

Op zaterdag 28 augustus 2021 organiseert de Vleermuiswerkgroep Groningen de laatste vleermuisexcursie ter gelegenheid van de Nacht van de Vleermuis in het Noorderplantsoen. Dit is speciale dubbelexcursie, waarbij veel extra detectoren worden gebruikt, zodat men makkelijk afstand kan houden en iedereen toch het geluid van de vleermuizen goed kan horen.

Er komen maar liefst vijf verschillende soorten vleermuizen voor in het Noorderplantsoen. Overdag zie je ze niet, maar als de schemering valt, verlaten de eerste vleermuizen hun slaapplek en vliegen onder en tussen de takken van de bomen door om insecten te vangen. Als het echt donker is, verschijnen de watervleermuizen, die vlak boven het water van menig kroosvrije vijver rondjes draaien, waaronder die van het Noorderplantsoen.

Met een vleermuisdetector kunnen de vleermuizen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken, herkend worden en kan hun soort worden bepaald. Niet alle vijf soorten zijn altijd tegelijk in het park aanwezig, maar er zijn zeker drie soorten te vinden.

Er zijn voor deze gelegenheid tegelijktijdig twee excursies gepland, vanaf hetzelfde verzamelpunt met een gemeenschappelijke inleiding. De lange excursie gaat langs drie vijvers waarbij we bijna het hele Noorderplantsoen doorkruisen. De korte excursie is bedoeld voor kinderen met korte beentjes en hun ouders en voor ieder ander die niet zo ver wil lopen. De korte excursie blijft rondom de vijver nabij het verzamelpunt. Voor kinderen zijn er op de korte route extra veel detectors te leen.

Inschrijven
Deelname aan de excursie in het Noorderplantsoen op 28 augustus kan uitsluitend na aanmelding. Aanmelden kan tot en met maandag 25 augustus, via klnienhuys@ziggo.nl of tel. 050 3120741, met vermelding van het aantal volwassenen en kinderen en uw voorkeur voor de korte of lange route.
Kosten: volwassenen € 3,50; kinderen tot 12 jaar € 2,00, met gepast contant geld te betalen.
De excursie begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur. Indien gewenst kan men eerder vertrekken. Vleermuizen houden niet van regen of harde wind. Als zulk weer verwacht wordt, wordt de excursie geannuleerd. Deelnemers krijgen daarover tijdig bericht.

Verzamelen
We verzamelen om 20.00 uur bij de trappen van de tweede vijver gerekend vanaf de Westersingelburg en de Wilhelminakade: de vijver met veel eenden ter hoogte van de Grote Leliestraat, waar bij Noorderzon Ingang Zuid is. Vergeet niet om warme kleding aan te doen of mee te nemen. Een zaklampje kan ook handig zijn en leuk voor als u met kinderen deelneemt.
Zie verder nachtvandevleermuis.nl/activiteiten/groningen.

Terug naar agenda

28 augustus vleermuisexcursie Noorderplantsoen Groningen: speciale dubbelexcursie vanwege de Nacht van de Vleermuis 2021, met extra veel vleermuisdetectors

Noorderplantsoen Grote Leliestraat, Groningen