2 juni: film over Oerboeren van het Westerkwartier bij Tuinindestad

2 juni: film over Oerboeren van het Westerkwartier bij Tuinindestad

2 juni 2022 - 2 juni 2022
19.00 uur - circa 22.00

Film met bord op schoot
op basis donatie

We draaien de film OerBoeren van het Westerkwartier op donderdag 2 juni op Tuinindestad in combinatie met een maaltijd; film met het bord op schoot.

Oerboeren:  Wat zien we als we door de ogen van gepensioneerde boeren naar de landbouw van vroeger, nu en de toekomst kijken? Met een ploeg achter het paard is natuurlijk geen optie meer; maar die steeds grotere tractoren rijden die ons in een doodlopende straat? Wat is het alternatief voor kunstmest en bestrijdingsmiddelen? Zorgen voor een duurzame vruchtbare bodem, allemaal biologisch gaan eten, vegetarisch, veganistisch? Hebben we dan nog voedsel genoeg voor iedereen (op deze wereld)? Een heleboel vragen, wat zijn de antwoorden? Daarover gaat het gesprek, na afloop. Lokaal geitenboer Egbert Ter Veen kookt de maaltijd, interlokaal Streekboer Sandra Ronde van der Laan neemt de toetjes mee.
Aanmelden uiterlijk woensdag 1 juni 20.00 via de mail aan tuinindestad@gmail.com, of als het werkt via dit linkje.

GRATIS ETEN?
Tuinindestad is komende 2 jaar experimenteerplek voor FoodTrails. Een project dat gelijktijdig in 10 andere steden in Europa wordt uitgevoerd. FoodTrails onderzoekt de toegang tot duurzaam en gezond (verbouwd) voedsel voor iedereen. Elke donderdag kan iedereen komen eten bij Tuinindestad. Je betaalt voor het eten op basis van donatie. Dat betekent niet dat het gratis of goedkoop is. Samen zorgen we ervoor dat er genoeg betaald wordt om de volgende week ook weer te kunnen koken (en dat de kok ook betaald kan worden, de afwassers idem, het gebouw (schoon) overeind blijft, etc.)

In de film Oerboeren van het Westerkwartier worden zeven hoogbejaarde gepensioneerde oerboeren van tussen de 76 en 102 jaar oud geïnterviewd over de landbouw van weleer. Wat kunnen de oerboeren ons nog vertellen over die tijd? En wat kunnen ze ons meegeven voor de toekomst? Oerboeren van het Westerkwartier is gemaakt door Jasper Tiemens (NMG) en Tom Tieman (filmmaker) en gaat over de landbouw van weleer in het zuidelijk Westerkwartier. Met Oerboeren kijken we terug om vooruit te komen. Meebewegen met de natuur, in balans met het landschap, was lang dé manier om te overleven als boer. In de ijverige vooruitgang van de afgelopen decennia is veel basiskennis over dit meebewegen met de natuur verloren gegaan.

We gaan op zoek naar de kennis van vóór de schaalvergroting en de landbouwrevolutie vanaf de jaren 60. Kennis van boeren die zestig jaar geleden al boer waren. Heren met een respectabele leeftijd en met kennis van onschatbare waarde. Na afloop van film is er gesprek over de productie van ons voedsel in brede zin, onder andere ook over wat je als stadjer kunt bijdragen.

Tentoonstelling en andere vertoningen
De film wordt de komende tijd ook nog in diverse dorpshuizen in het Westerkwartier vertoond. Vanaf 2 juli volgt een tentoonstelling in het Museum Wierdenland. De film is mede tot stand gekomen met behulp van het programma Westerkwartier Natuurinclusief.

Terug naar agenda

2 juni: film over Oerboeren van het Westerkwartier bij Tuinindestad

Tarralaan 6, Groningen, Netherlands