Over ons gouden jubileum – door Jan-Willem Lobeek

29 mei 2023

Dit jaar bestaat de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) vijftig jaar: een gouden jubileum. Dat betekent ook dat we ons al vijftig jaar mogen omringen met het enthousiasme, de kennis, de daadkracht en het uithoudingsvermogen van de leden van onze aangesloten organisaties die zich inzetten voor milieu, natuur, landschap en klimaat in de provincie.

Samen met hen hebben we in het verleden schadelijke ontwikkelingen kunnen keren. In vijftig jaar is er veel bereikt: niet alleen incidenteel, maar ook structureel. Van een organisatie die zich met name verzette tegen plannen, ontwikkelde de NMG zich tot een organisatie die bij voorkeur in een vroeg stadium meedenkt over nieuwe plannen in de provincie en daar ook actief voor wordt gevraagd.

Groningen heeft in de afgelopen vijftig jaar grote stappen gezet: de vervuiling door de industrie is nog maar een fractie van wat die ooit was, we gaan veel beter en zuiniger met de ruimte om en er wordt steeds vaker rekening gehouden met de belangen van de natuur. Gelukkig wordt ook het belang om te werken aan een natuurinclusieve, klimaatbestendige en circulaire samenleving steeds breder gevoeld. Niet langer is het nodig het belang van de energietransitie onder de aandacht te brengen. Deze is volop gaande. Maar hoe geef je deze transitie vorm op een manier die een plus zet op de biodiversiteit? Niet langer is het nodig te focussen op energiebesparing bij woningen en bedrijven: ook hier is volop actie. Het belang om dit op circulaire en natuurinclusieve wijze aan te pakken wordt daarmee ook des te groter. Zo blijven we kijken waar we het verschil kunnen maken.

Eén ding is echter al die jaren niet veranderd: de groene organisaties die Groningen rijk is, kunnen ons als geen ander vertellen over de schoonheid van de natuur. Bij hen ligt kennis, zij zijn de oren en ogen in het veld en brengen jong en oud in contact met de fascinerende wereld van het planten-, insecten- en dierenrijk. Daarnaast zijn er de afgelopen jaren veel initiatieven bijgekomen die zich inzetten voor een duurzamere manier van leven.

Over de manier waarop we ons jubileum wilden vieren, hoefden we dan ook niet lang na te denken: dat doen we natuurlijk samen met hen en wel met het Festival Goudgroen, waarin we Groningers van alle leeftijden willen inspireren ook aan de slag te gaan voor natuur, klimaat en duurzaamheid. We hebben een uitgebreid en divers programma voor je samengesteld. Bekijk het op de speciale festivalpagina en zet het natuurlijk meteen in je agenda: zondag 9 juli van 11.00 uur tot 17.00 uur bij Tuinindestad (Westpark, Groningen).


Jan-Willem Lobeek
directeur-bestuurder Natuur en Milieufederatie Groningen