Welke aanbieders kom je tegen op de ReceptenRoute?

Oude Melkfabriek Garmerwolde  

Dorpsweg 41 Garmerwolde  

Dit is een voormalige zuivelfabriek waar eind 19e eeuw boter, yoghurt en kaas gemaakt werd. Deze kleine zuivelfabrieken waren de eerste manier van het industrieel verwerken van voedsel.  Daar kun je heel lang bij stilstaan en over nadenken, kijk maar eens in je boodschappenkarretje deze week. 

De positie van het Nederlandse zuivelproduct op de internationale markt, met name de Engelse markt, verslechterde aan het einde van de 19e eeuw: de Engelsen wilden geen Nederlandse kaas en boter meer hebben omdat de kwaliteit ervan zo wisselend was. Ze hadden liever Deense zuivelproducten die veel constanter waren. De Nederlandse overheid ging in Denemarken kijken en zag dat zuivel daar fabrieksmatig werd geproduceerd zodat er centraler op kwaliteit gestuurd kon worden. Vanaf dat moment heeft ze zuivelfabrieken in Nederland gestimuleerd en geprobeerd de productie ervan op boerderijen terug te dringen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Daarnaast kwam de industrialisatie op gang met stoommachines. Deze twee ontwikkelingen hebben de weg bereid voor de industriële productie van voedsel. Zuivel was het eerste voedsel dat fabrieksmatig werd geproduceerd. En dat was nodig met de groeiende wereldbevolking om al die monden ook in steden te kunnen voeden. Bron: Historische vereniging Ten Boer 

Op afspraak is er een educatief programma te volgen o.l.v. mevrouw Tiny Smit. Maak hiervoor een afspraak via 06 51496070. Dit gaat over de productie van zuivelproducten, zoals het maken van pudding, maar ook over oude bewaarmethoden zoals wekken en het gebruiken van een hooikist.  

De Oude Melkfabriek is gesloten van 29 sept – 13 oktober 2022.

Website

 

Boerderijwinkel Van den Bergh
Lageweg 1 Garmerwolde 

Deze boerderij heeft een zelfbedieningswinkeltje aan de weg met een picknickbankje.  In het winkeltje zijn diverse producten te koop:  

  • Verse rauwe melk, yoghurt en kefir, allemaal in glazen flessen die je na gebruik kunt retourneren. 
  • Roomijs in 1 persoonsbakjes van Bas Hofman, waarbij de melk afkomstig is van Zuivelboerderij De Driesprong. 
  • Verse vrije uitloopeieren 
  • Honing van Ad Langereis uit Ten Boer  
  • Eigen boerenkaas, smaakjes en naturel 
  • Ingevroren vlees van eigen koeien  

Openingstijden 

maandag  09:00 – 19:30 
dinsdag  09:00 – 19:30 
woensdag  09:00 – 19:30 
donderdag  09:00 – 19:30 
vrijdag  09:00 – 19:30 
zaterdag  09:00 – 18:00 
zondag  GESLOTEN 

Website

 

Agrishop Garmerwolde 

Dorpsweg 1 Garmerwolde 

Lokale producten 

  • Kaas van boerderijwinkel Van den Bergh, Garmerwolde 
  • Honing van imker Ad Langereis uit Ten Boer 
  • Eieren van De Wielen in Bedum 

Openingstijden 

Maandag GESLOTEN 

Dinsdag GESLOTEN 

Woensdag 07:30 – 18:00 

Donderdag 07:30 – 18:00 

Vrijdag 07:30 – 18:00 

Zaterdag 07:30 – 17:00 

Zondag GESLOTEN 

Website

 

Boneschansker Groente en Fruit 

Koopmansplein 19, Ten Boer 

Openingstijden
Maandag GESLOTEN
Dinsdag 09:00 – 18:00
Woensdag 09:00 – 18:00
Donderdag 09:00 – 18:00
Vrijdag 09:00 – 18:00
Zaterdag 09:00 – 16:00
Zondag GESLOTEN 

Website

 

Melktap familie Bijman 

Washuisterweg 2, Ten Boer
Producten: Eieren, melk, rauwe melk, zuivel
Dagelijks geopend van 8:00 tot 19:30 

Website

 

Puur Schaap 

Bouwerschapweg 60, Woltersum 

Producten: Schapenkaas, schapenyoghurt 

Puur Schaap is een kleinschalige melkschapenhouderij in Woltersum. Er wordt gewerkt met ‘Friese melkschapen’, een zeldzaam landbouwhuisdierras. Anneke Oostra en Leo Dijkstra willen dit ras graag in stand houden en werken op het gehele bedrijf natuurvriendelijk. Ze gebruiken geen kunstmest of overbodige medicijnen. Het riet in de slootkant laten ze staan zodat dit voor jonge hazen en (weide)vogels bescherming kan bieden.  

Daarnaast willen ze een gezonde veestapel en ze zijn met hun bedrijf dan ook zwoegervrij (vrij van deze besmettelijke longaandoening) gecertificeerd. Ook voor het maken van de kaas hebben ze de hygiëne hoog in het vaandel staan. In 2019 is dit door de COKZ (Stichting Centraal Orgaan voor Kwaliteitsaangelegenheden in de Zuivel) beloond door een certificering welke door een jaarlijkse inspectie wordt onderhouden. Daarnaast zijn ze aangesloten bij de Bond van Boerderijzuivelaars (BBZ).  

Puur Schaap houdt zich hoofdzakelijk bezig met het maken van verschillende soorten schapenkaas. Van ‘harde’ (Goudse) tot zachte kaas. Daarnaast verwerken ze andere producten zoals wol en vlees op ambachtelijke wijze en verkopen dit alles in de regio. Kleinschaligheid, biologisch werken en produceren is hun missie. Op de markt en aan huis leveren ze direct aan de klant zonder overbodige tussenschakels.

Website