Waarom voedsel van dichtbij?
Waarom voedsel van dichtbij?
Weten waar je eten vandaan komt en wat er mee is gebeurd aan onder meer bewerking en transport is vandaag de dag geen vanzelfsprekendheid meer. Sterker nog, het is heel moeilijk om dit te achterhalen. De verbinding tussen de natuur met haar seizoenen en de productie van voedsel is grotendeels verdwenen. Dat heeft enorme negatieve gevolgen voor het milieu.
Het bewerken van voedsel kost veel grondstoffen en energie en er gaat natuur verloren. Volgens het Voedingscentrum komt ongeveer een derde van alle klimaatbelasting door het maken en eten van voedsel. Door lokaler en bewuster te eten kun je je milieu-impact tot wel 50% verlagen. En je slaat twee vliegen in een klap, want duurzamer is in veel gevallen ook gezonder.
In onze mooie provincie worden met veel toewijding geweldige producten verbouwd, geteeld, gekweekt en te koop aangeboden in onder meer kleine (boerderij)winkels en stalletjes langs de weg. Vergeleken met producten uit de supermarkt worden deze lokale producten veel meer in het seizoen waarin ze verbouwd zijn aangeboden, hebben ze veel minder kilometers afgelegd, worden er veel minder (plastic) verpakkingsmaterialen voor gebruikt en zijn ze veel minder bewerkt. Ook is de herkomst voor degene die de producten koopt veel beter zichtbaar.
Kennis, bewustzijn én handelingsperspectief met betrekking tot gezond en duurzaam gedrag ten aanzien van voedsel is hierbij noodzakelijk. Hoe eerder in het leven men dit verwerft, des te meer profijt men hiervan heeft in het verdere leven. Om deze reden is de Natuur en Milieufederatie Groningen al sinds de start van het programma in 2017 samenwerkingspartner in het landelijke programma Jong Leren Eten, een programma dat kinderen en jongeren meer in aanraking brengt met kennis en activiteiten over voedsel, zodat ze zelf gezonde én duurzame keuzes kunnen maken.
Daarnaast is in 2019 door de Natuur en Milieufederaties al de GoodFoodClub opgezet: een netwerk van lokale, gezonde en duurzame voedselaanbieders. Onder meer met het doel om de bekendheid en toegankelijkheid van lokale voedselaanbieders te vergroten. Hieraan zijn in 2021 fietsroutes gekoppeld, om het leuker en laagdrempelig te maken om lokale voedselaanbieders te bezoeken.