Programma Lokale Energietransitie

De Natuur en Milieufederatie Groningen heeft in samenspraak met andere partijen geschreven aan het programma Lokale Energietransitie. Dit programma is uiteindelijk overgenomen door de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). De trekker van het programma is de Provincie Groningen. Het programma is in juni 2016 goedgekeurd door de NCG en loopt van 2016 tot en met 2019.

Het programma Lokale Energietransitie wordt uitgevoerd door de NMG, GrEK, Grunneger Power en de Provincie Groningen. Het doel is om een dekkend netwerk van lokale energie-collectieven in het aardbevingsgebied en collectieven erbuiten naar een niveau te krijgen waarin ze daadwerkelijk een bijdrage kunnen leveren aan het zelfvoorzienend krijgen van de inwoners in het gebied wat betreft hun energieverbruik.

Onze rol
De rol van de NMG is het onafhankelijk adviseren van beginnende initiatieven over het opstarten van een collectief energieproject. Dit doen wij vanuit ons Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts, dat we al sinds 2013 runnen samen met de vereniging Groninger Dorpen. Wij denken mee met initiatiefnemers over hoe ze het project kunnen organiseren, of ze een postcoderoosproject of beter een SDE-project kunnen starten, welke financiële middelen beschikbaar zijn, we brengen ze in contact met andere initiatiefnemers, en nog veel meer.

Startsubsidie Lokale energie
Daarnaast voeren wij de startsubsidie Lokale Energie uit. Collectieven kunnen tot maximaal €10.000,- aanvragen voor het opstarten van een lokaal energieproject. Meer informatie over het Servicepunt staat op www.servicepuntLEV.nl.

Vragen over het Programma Lokale Energietransitie? Neem contact op met Janneke

Profiel Janneke Wolkorte

Janneke Wolkorte

Projectleider Klimaat en Energie werkdagen: ma, di, do