Zorghuizen besparen in drie maanden € 200.000 aan energie

23 maart 2015

Zorghuizen besparen in drie maanden € 200.000 aan energie

150321-Prijsuitrijking energiestrijd zorghuizen38 zorghuizen door heel Nederland hebben tijdens de Energiestrijd Zorghuizen in drie maanden tijd € 200.000 bespaard op hun energiekosten. Op initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda, Habion en partners werd een besparing op het energieverbruik gerealiseerd van 16%, mét behoud van comfort en zónder voorinvestering. Zorghuis Sint Petrus uit Boekel werd op 20 maart tijdens het Lentebal uitgeroepen tot winnaar met een besparing van 55% ofwel € 20.000. Met 70 bewoners komt dat neer op € 286 per persoon. De Natuur en Milieufederaties steunt de Energiestrijd en heeft een aantal zorghuizen actief gecoacht in hun energiestrijd.

Met de Energiestrijd Zorghuizen willen de initiatiefnemers laten zien hoe eenvoudig zorghuizen op een positieve en betrokken manier geld kunnen besparen. Door in te zetten op bewuste gedragsverandering resulteert deelname aan de Energiestrijd Zorghuizen in een concrete bijdrage aan het milieu. Daarnaast realiseren zorgorganisaties een kostenbesparing die besteed kan worden aan zorg of geïnvesteerd in duurzame maatregelen.

Winnaars
Met een besparing van 48% en € 34.000 werd zorghuis Mariahoeve uit Den Haag beloond met de tweede plaats. Odendael uit Sint-Oedenrode werd derde met een besparing van 44% en € 27.000. De prijs voor meest fanatieke huis was voor Hoge Hop uit Hoorn. In de loop van de drie maanden strijd maakte Amstelmere uit Amstelveen de grootste sprong met een besparing van 27%. De besparingen zijn berekend op basis van een kWh-prijs van € 0,10 en een gasprijs van € 0,50. Hierbij is het gasverbruik gecorrigeerd op graaddagen. De prijzen werden uitgereikt door burgemeester Pierre Bos en wethouder Henri Willems van de gemeente Boekel, Urgenda-directeur Marjan Minnesma, Adrie van Osch, raad van bestuur BrabantZorg en Habion-directeur Peter Boerenfijn.

Meer dan 10 miljoen te besparen!
Als deze resultaten worden omgerekend naar alle 1900 zorghuizen in Nederland, dan resulteert dat in een besparing van € 10.554.500. Nu door veranderende wet- en regelgeving de zorguitgaven steeds verder onder druk komen te staan, is dit een belangrijke besparingspost. Energiebesparing levert zo een duurzame bijdrage aan betaalbare zorg. Tevens kunnen deze besparingen gebruikt worden voor doorinvesteringen, verduurzaming en het energieneutraal maken van het zorghuis.

Van groot tot klein
Gemakkelijke maatregelen, zoals de verwarming een graadje lager zetten, tijdschakelaars op de verlichting plaatsen en technische installaties opnieuw inregelen, leveren meteen resultaat op. Zo werd een warmtetransportpomp beter afgesteld, wat direct een besparing gaf van € 400 per jaar. Een ander mooi voorbeeld is dat met een tijdschakelaar op het verwarmd biljart dagelijks € 1,50 (oftewel € 500 per jaar) bespaard wordt. Met vele originele acties, zoals een quiz, een warme-truiendag, de mascotte Lampie, speldjes, bijeenkomsten en andere activiteiten, hebben alle zorghuizen enthousiast meegedaan. Afgezien van het competitie-element was het voor de zorghuizen vooral belangrijk om: te zeggen wat je doet, te doen wat je zegt, en te laten zien wat je doet. De tussenstanden, tips en acties werden gedeeld via website, Facebook en Twitter.

Adrie van Osch, raad van bestuur BrabantZorg: “Het streven naar minder energieverbruik past bij onze visie. Wat we in de praktijk zien is dat bewustwording rondom energieverbruik bijdraagt aan meer saamhorigheid op locaties. Het is mooi om te zien dat het zowel bij cliënten als bij medewerkers en vrijwilligers iets op gang brengt.”

Wigger Verschoor, projectleider Urgenda: “De toegevoegde waarde van deelname aan de Energiestrijd Zorghuizen is dat zorgorganisaties nog jaren erna energie en kosten besparen, door alles wat ze geleerd hebben in die drie maanden. De bewustwording die vol enthousiasme gerealiseerd is bij medewerkers, bewoners en management blijft zijn vruchten afwerpen.”

Pepik Henneman, Meneer de Leeuw: “Doordat zorghuizen tegen elkaar strijden willen ze winnen en doen ze er alles aan om op de eerste plaats te komen. Men wordt creatief, enthousiast en fanatiek, wat mooie blijvende resultaten oplevert.”

Initiatiefnemers
De Energiestrijd Zorghuizen is een initiatief van Meneer de Leeuw, Urgenda en Habion in samenwerking met de Natuur en Milieufederaties en met medewerking van Eneco, Enelogic de Energiesprong en Intrakoop.

Meer informatie
www.energiestrijd.nl/zorghuizen