Zomerreportage NOS zet troebele Eems op agenda CDA en PvdA

20 augustus 2011

Zomerreportage NOS zet troebele Eems op agenda CDA en PvdA

CDA-Tweede Kamerlid Michiel Holtackers en PvdA-lid Lutz Jacobi willen dat er snel een plan komt om de water-kwaliteit van de Eems te verbeteren. Dat werd duidelijk tijdens een reportage van de NOS over de zorgwekkende toestand van de rivier.

Staatssecretaris Henk Bleker wilde vooralsnog niet reageren op de uitlatingen. Journalist Rienk Kamer sprak in zijn reportage met zowel wetenschappers als belangenbehartigers van de natuur, waaronder Siegbert van der Velde, directeur van de Natuur en Milieufederatie Groningen.

“Belofte maakt schuld,” aldus CDA-Tweede Kamerlid Michiel Holtackers. Voormalig minister van Natuurbeheer en partijgenoot van Holtackers, Gerda Verburg, beloofde vier jaar geleden al om een voorstel in te dienen. Samen met Duitsland zou Nederland bij de Europese Commissie beloven om hard te gaan werken aan het bestrijden van het troebele water.

Maar vervolgens gebeurde er niets. “De Eems moet schoner”, zegt Holtackers, “de tijd van stilte rond deze rivier is voorbij”. Het feit dat het een ingewikkelde kwestie is, die samen met Duitsland moet worden opgelost, mag geen belemmering zijn, vindt hij. Het Kamerlid gaat verantwoordelijk staatssecretaris Henk Bleker, die nu niet wil reageren, om actie vragen.

Dat gaat ook Lutz Jacobi van de PvdA doen. Als het aan Jacobi ligt moet staatsecretaris Bleker binnen een jaar met een integraal plan komen om de waterkwaliteit van de Eems te verbeteren: “Het is een Natura 2000-gebied, dan gaat het om hoogwaardige natuur. Voor de uitvoering van de verdragen kun je er niet meer omheen. We zijn jarenlang coulant geweest, maar nu is het een keer afgelopen.”

De gehele NOS-reportage over de Eems is hier te vinden: http://nos.nl/dossier/246884-zomer-2011/thema/de-eems/