Zesde editie Noordelijke Zadenmarkt in Frederiksoord

26 februari 2020

Zesde editie Noordelijke Zadenmarkt in Frederiksoord


Op zaterdag 14 maart organiseert het Noordelijk Zadennetwerk de zesde editie van de Noordelijke Zadenmarkt in Drenthe. Dit maal vormt de Fruithof in Frederiksoord het decor van de Noordelijke Zadenmarkt waar talloze kramen vol zaden, knollen, wortels, fruitbomen en -struiken en tuinboeken worden opgesteld. Daarnaast is er opnieuw een divers programma van lezingen en workshops.

‘Samen in actie voor biodiversiteit, help mee en vergroen je tuin!’

Dit is het thema dat de zadenmarkt dit jaar heeft meegekregen. Uit een groot, wereldwijd, wetenschappelijk onderzoek van de Verenigde Naties blijkt dat 12,5% van de dier- en plantsoorten met uitsterven wordt bedreigd. Na het Parijs-akkoord voor het klimaat moet er nu ook een vergelijkbaar akkoord komen voor natuur en biodiversiteit. In oktober 2020 komen wereldleiders bij elkaar in China om zo’n ‘New Deal for Nature’ op te stellen. Wat moet de inzet zijn van Nederland bij deze top? En wat zijn we zelf bereid bij te dragen? Dat zijn vragen die bij de paneldiscussie, geleid door de directeur van de Natuur en Milieufederatie Drenthe Reinder Hoekstra, naar voren zullen komen. Onder andere Henk Jumelet, gedeputeerde van de provincie Drenthe, zal deelnemen aan deze discussie die om 16.00 uur gepland staat. Eerder op de dag, van 12.00 tot 13.00 uur zal professor Esther Turnhout, hoogleraar aan de Universiteit van Wageningen, de belangrijkste conclusies samenvatten over de omvang, oorzaken en gevolgen van biodiversiteitsverlies. Ze staat op het programma van 12.00 uur tot 13.00 uur.

Wat kun je zelf doen?
De programmering van de zadenmarkt biedt bezoekers ook concrete handvatten om biodiversiteitsverlies in de eigen omgeving tegen te gaan. Zo wordt er op de dag uitgelegd wat een bloeiboog precies is, wat het belang van insecten in je tuin is, hoe het ontwerp van een voedselbos eruit kan zien en kun je ook aan de slag met het enten van notenbomen.

Rondleidingen Fruithof Frederiksoord en ‘struunpad’
Vanaf 12 uur vertrekt er op elk heel uur een gratis rondleiding door de Fruithof. De Fruithof is een levend museum met meer dan 800 verschillende historische fruitrassen, de grootste collectie van Europa. De Fruithof heeft ook een zogenaamd ‘struunpad’ door de tuinen ontwikkeld, dit pad loopt bijvoorbeeld langs de beestentoren, de klotzbeute, de bijenstal, de perenallee en langs mysterieuze zwarte zakjes. Nieuwsgierig geworden? De struunkaarten, afgestemd op volwassenen of kinderen, zijn te verkrijgen bij de ingang van de Fruithof.

Noordelijk Zadennetwerk
Zaden zijn de bron van leven en voedsel. Het Noordelijk Zadennetwerk is een netwerk dat het gebruik en behoud van historische en regionale zaden wil stimuleren. Onze voedselzekerheid is in het geding wanneer er een afname is van de diversiteit van soorten en wanneer de vrije toegang tot zaden beperkt wordt. Het netwerk wisselt kennis en zaden uit, daarnaast organiseert het Netwerk jaarlijks de Noordelijke Zadenmarkt die elk jaar in een andere provincie wordt georganiseerd. In 2020 is Drenthe weer aan beurt.

Praktische informatie
De markt duurt van 11.00-17.00 uur. De entree is 1€. Het adres van de Fruithof is Majoor van Swietenlaan 1a, 8382 CE  Frederiksoord. Een deel van de lezingen vindt plaats in het auditorium van naastgelegen museum De Proefkolonie.

Routebeschrijving vanaf Heerenveen/Zwolle: neem op de A32 afrit 6 Steenwijk. Volg de N855 naar Frederiksoord. Zodra u Frederiksoord binnenrijdt, neemt u bij de rotonde de eerste afslag naar de parkeerplaats van het Huis van Weldadigheid.

Routebeschrijving vanaf Assen/Hoogeveen: neem op de A28 de afrit 29 Dwingeloo en volgt de N855 naar Dwingeloo, Diever, Vledder tot aan Frederiksoord. In Frederiksoord neemt u bij de rotonde de derde afslag naar de parkeerplaats van het Huis van Weldadigheid.

Kijk voor het volledige programma op de website van het Noordelijk Zadennetwerk.

 

Tags: