Zaaisessie gemeentelijk voedselbeleid

19 februari 2020

Zaaisessie gemeentelijk voedselbeleid

Door de Natuur en Milieufederatie Groningen  en de Makelaars Jong Leren Eten (GGD, IVN) Groningen werd op 22 januari 2020 een Zaaisessie gemeentelijk voedselbeleid voor en door Groningse gemeenten georganiseerd.  Deze bijeenkomst was een vervolg op de bestuurlijke kookpotten voedselbeleid van 2017 en 2018. Uitgenodigd waren gezondheids- en duurzaamheidsambtenaren en wethouders van alle gemeenten in de provincie Groningen, en daarnaast netwerk-partijen die zich met gezondheids- en voedselbeleid bezig houden. Bijna alle gemeenten waren vertegenwoordigd.

Doel van de bijeenkomst was:

  • Elkaar inspireren en kennismaking bevorderen
  • Het opstellen van voedselbeleid in Groningse gemeenten stimuleren

De presentaties van de gemeenten Ede en Wageningen waren zeer inspirerend en gaven inzicht in mogelijke processen en projecten bij het uitwerken van voedselbeleid en het opstellen van een voedselagenda. Pitches door verschillende Groningse gemeenten gaven een beeld van de stand van zaken in de gemeenten. De verschillen zijn groot: terwijl de gemeente Groningen bezig is een tweede, nieuwe voedselagenda op te stellen en overleg heeft met voedselketenpartners, staan sommige gemeenten nog helemaal aan het begin.

Veelal wordt het gezondheids-, jeugd- en/of armoedebeleid als uitgangspunt genomen om het begin van een voedselbeleid te formuleren. Het werken aan concrete projecten met concrete doelstellingen maakt het grote thema voedsel – dat aan alle beleidsvelden van een gemeente raakt – in ieder geval beter behapbaar. Daarbij blijkt het ook belangrijk, om dwarsverbanden binnen de eigen ambtelijke en bestuurlijke organisaties te leggen en vervolgens de contacten met producenten, retailers en consumenten te zoeken om zo korte ketens te maken.

In de pauze kregen de deelnemers een rondleiding door het gemeentelijk schooltuinencomplex Westpark van de stad Groningen, een bijzonder waardevol en leuk onderdeel van de natuur- en voedseleducatie.

De Groningse Zaaisessie krijgt in oktober een vervolg in een Noord-Nederlandse Oogstsessie.

Meer weten?

samenvatting Zaaisessie gemeentelijk voedselbeleid 22 januari 2020

voedselbeleid gemeenten plus Groningse voorbeelden

 

Tags: