Yes we can: vanaf 1 juli statiegeld op plastic flesjes, later ook op blikjes

1 juli 2021

Yes we can: vanaf 1 juli statiegeld op plastic flesjes, later ook op blikjes

Samen met meer dan 1100 andere partners vroegen wij de regering met de Statiegeldalliantie om statiegeld. Met succes! Vanaf 1 juli zit er statiegeld op plastic flesjes. Blikjes volgen vanaf volgend jaar.

Teamlid Karlien Meijer werd geïnterviewd door RTV Noord: ‘Jaarlijks eindigen 75 miljoen flesjes in de natuur. Dat aantal moet drastisch omlaag, ik verwacht dat de maatregel een positief effect op het milieu zal hebben. Op gedrag sturen heeft niet gewerkt, ondanks alle campagnes. Statiegeld is heel effectief gebleken.’ Ze verwijst daarbij naar Duitsland, waar sinds vorig jaar al statiegeld op kleine flesjes wordt geheven. ‘Daar is plastic zwerfafval sindsdien drastisch verminderd.’ Lees hier het hele artikel van RTV Noord. Ook het Dagblad van het Noorden schreef er een artikel over. 

Dit zijn de voordelen

Als jij je gebruikte flesje voortaan bij de statiegeldmachine inlevert, betekent dat dat jouw plastic flesje geen zwerfafval wordt. Met statiegeld kunnen we recycling stimuleren en plastic soep tegengaan. Zo zorgen we samen voor een schoner milieu.

In onderstaande video legt Stientje van Veldhoven, staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, uit waarom ook zij blij is met het nieuwe statiegeldbeleid.

Voorbeeld voor andere landen

Nederland is niet het eerste land waarbij statiegeld op plastic flesjes wordt ingevoerd, maar ook zeker niet het laatste. Met de Statiegeldalliantie streven we er naar om ook landen zoals België te inspireren.

Wil jouw organisatie zich ook aansluiten bij de Statiegeldalliantie? Kijk dan op deze website.

Tags: