Voldoet jouw bedrijf al aan de energiebesparingsverplichting?

20 december 2018

Voldoet jouw bedrijf al aan de energiebesparingsverplichting?

Moet jouw bedrijf voldoen aan de energiebesparingsverplichting van de Wet milieubeheer, maar weet je niet precies wat dit inhoudt en wat je moet doen? Dan biedt de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) je de mogelijkheid vanaf jouw eigen werkplek de eerste CleanCampagne webinar te volgen. Tijdens deze webinar vertellen we je alles over de wetgeving, toezicht & handhaving en wat de CleanCampagne hierin voor jou zou kunnen betekenen. Zo ben je binnen slechts een uur helemaal op de hoogte. Vergeet niet om je aan te melden!

Webinar energiebesparingverplichting
Donderdag 24 januari 2019
14.00-15.00 uur

 

 

 

De CleanCampagne
Met de CleanCampagne wordt voor het bedrijf inzichtelijk gemaakt welke energiemaatregelen er getroffen kunnen (en moeten) worden. De NMG werkt hiervoor samen met onafhankelijke energieadviseurs. Zij stellen samen met jou een plan van aanpak op die bij de situatie van jouw bedrijf past. Daarbij biedt de CleanCampagne een aantal concrete vervolgacties aan waarmee je vervolgens aan de slag kunt. Meer informatie vind je hier.

 

Dertien jaar geleden produceerde het Groningse bedrijf Kleinstesoepfabriek nog maar 116 potten per dag, waar dat er tegenwoordig maar liefst 6.600 zijn. Niet onbelangrijk is dat duurzaamheid bij zowel het product als de productie ervan een prominente rol speelt. Door middel van de met crowdfunding gefinancierde 658 zonnepanelen op eigen dak zorgt eigenaar Michel Jansen ervoor dat zijn biologische soepen en bouillons duurzamer worden geproduceerd. Door mee te doen met de CleanCampagne voldoet hij aan zijn wettelijke verplichting voor energiebesparing en meer! Lees hier het hele verhaal van Michel.

Wettelijke verplichting
Wettelijk gezien moeten bedrijven die jaarlijks minimaal 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aan aardgas verbruiken, energiemaatregelen treffen die zich in vijf jaar of minder terugverdienen. In het Energieakkoord is afgesproken dat het bevoegd gezag hierop beter toezicht gaat houden. De Groningse gemeenten gaan dit de komende tijd oppakken. Dit betekent dat bedrijven die binnen bovengenoemde doelgroep vallen, binnenkort een bezoek kunnen verwachten van het bevoegd gezag om te beoordelen of zij voldoen aan de wetgeving.

Daarbij komt er vanaf 1 juli 2019 voor deze zelfde groep bedrijven een informatieplicht. Dat betekent dat het bedrijf voor deze datum actief moet hebben aangeven welke energiemaatregelen het al getroffen heeft. Op basis daarvan wordt bepaald of het bedrijf voldoet aan de energiebesparingsverplichting. De CleanCampagne helpt bedrijven om minimaal te voldoen aan deze wettelijke verplichting.

Deelname webinar vrijblijvend
De CleanCampagne is door de NMG opgericht om ondernemers te ondersteunen bij het treffen van energiebesparende maatregelen. Deelname aan de webinar is vrijblijvend en geeft geen verplichting om deel te nemen aan de CleanCampagne. Voor vragen kunt u contact op nemen met info@nmfgroningen.nl.

Tags: