Vleermuizen spotten in het Noorderplantsoen

25 juli 2013

Vleermuizen spotten in het Noorderplantsoen

Op vrijdag 9 augustus organiseren de Natuur en Milieufederatie Groningen en de Vleermuiswerkgroep Groningen een vleermuizenexcursie. Tijdens de wandeling door het Noorderplantsoen komt u meer te weten over het leven van deze schemerdiertjes. Waar wonen ze? Waar leven ze van? En hoe kunt u ze helpen?

Batdetector
Overdag zie je ze niet, maar bij het vallen van de avond worden de vleermuizen wakker en vliegen ze razendsnel rond op zoek naar insecten. Met een heuse batdetector kunnen de vleermuizen aan de hand van het unieke ultrasone geluid dat ze maken, herkend worden en kan hun soort worden bepaald. Het Noorderplantsoen is een van de groene gebieden in de stad  met de meeste soorten vleermuizen.

Vier de Tuin
De excursie is onderdeel van Vier de Tuin, een campagne voor diervriendelijk tuinieren die de Natuur en Milieufederatie, de gemeente Groningen en de lokale groene organisaties organiseren. Zij voeren campagne omdat steeds meer Stadjers ervoor kiezen hun tuin volledig te betegelen of omdat ze weinig verschillende planten hebben in de tuin. Jammer voor dieren in de stad, die zo steeds minder voedsel en schuil- en nestgelegenheid vinden, maar ook jammer voor de stad zelf. Door de toenemende verstening ontstaan afwateringsproblemen met bijvoorbeeld ondergelopen kelders als gevolg. Gelukkig kun je met een paar kleine aanpassingen al veel doen! Flyers met tips en trucs hiervoor zijn te vinden op www.nmfgroningen.nl/vierdetuin.

Praktisch
Deelname aan de excursie kan na aanmelding vóór 7 augustus via info@nmfgroningen.nl. Het aantal deelnemers is beperkt in verband met het aantal beschikbare begeleiders en detectoren. Kosten voor deelname: volwassenen € 2,50; kinderen € 1,-. We verzamelen om 20.45 uur bij de grote trappen van de vijver tussen de Leliestraat en de Nassaulaan.
Tijdens de excursie lopen en staan we soms dichtbij de rand van de vijvers:  trek stevige schoenen aan die tegen een beetje modder kunnen. Een zaklantaarn kan handig zijn, maar is niet speciaal nodig. De excursie eindigt bij de laatste vijver bij de Nieuwe Ebbingestraat om ca. 23.00 uur.  U kunt uiteraard eerder vertrekken.
Controleer uw email nog even op vrijdagmiddag! Als er veel regen verwacht wordt, krijgt u bericht. Vleermuizen blijven schuilen bij regenweer; de excursie gaat dan niet door.