Vis uit Eems niet meer geschikt voor consumptie

19 augustus 2011

Vis uit Eems niet meer geschikt voor consumptie

De Duitse overheidsinstantie Landkreis Emsland heeft op 18 augustus een waarschuwing laten uitgaan om geen vis meer te consumeren uit de Eems of het Dortmund-Eemskanaal. De waarschuwing heeft betrekking op de regio Lingen – Dörpen, net over de grens met Bourtange. Ook Nederlandse vissers gooien in dit gebied graag de hengel uit.

De verontreiniging van vis en water in dit gebied is ontstaan door een tankerexplosie in april. Bij bluswerkzaamheden zijn schadelijke stoffen uit het schuim waarmee werd geblust in het water terechtgekomen.

Kritiek
Tot nu toe was alleen het gebied rond Lingen en Meppen aangegeven als risicogebied. Het Landkreis heeft nu de grens naar het noorden toe verhoogd. Natuurorganisaties uitten kort na de explosie al kritiek op het crisisteam, toen na twee dagen het gebied weer voor scheepvaart werd vrijgegeven. Hierdoor is veel verontreinigd water meegezogen en verspreid.

Vissterfte
Door de brand in de haven van Lingen, bij aardolieraffinaderij Emsland, was er ook al sprake van een extreme vissterfte in de nabij omgeving. De vissterfte werd veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof in het water. Het duurde enkele weken voordat het zuurstofgehalte weer op peil was.

De Eems in het nieuws
De Eems is de laatste tijd al vaker in het nieuws geweest, door de slechte staat waarin de rivier verkeert. Door de industriële activiteiten in het gebied is de Eems inmiddels zo vervuild, dat op sommige plekken gedurende de zomermaanden vissen niet kunnen overleven door zuurstofgebrek in de troebele rivier. NOS journalist Rienk Kamer maakte er een dossier over

Het dossier trok ook de aandacht van politici. CDA- Tweede Kamerlid Michiel Holtackers en PvdA-lid Lutz Jacobi hebben bij verantwoordelijk staatssecretaris Henk Bleker gevraagd om actie te ondernemen om de waterkwaliteit van de Eems te verbeteren.

Bron: Dagblad van het Noorden