Vier de tuin…tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse in Lewenborg

17 juni 2013

Vier de tuin…tijdens de Tuin & Kunst Tiendaagse in Lewenborg

In het kader van de Tuin & Kunst Tiendaagse organiseren de Stichting LeRoy Groningen en de Vlindertuin in Lewenborg zondag 23 juni een Open Dag. Van 10.00 tot 16.00 uur zijn vrijwilligers aanwezig om bezoekers rond te leiden in twee bijzondere tuinen in de Groningse wijk Lewenborg.

Bij het nieuwe LeRoy-Huis wordt de Bijentuin bij de bijenstal “Langszij de Wilgen” opengesteld. Een tuin die in 2012 ontworpen en door vrijwilligers aangelegd is. Daarbij is de tuin zo ingericht en beplant dat hij de bijen elk jaargetijde iets te bieden heeft. Onder begeleiding van imkers en andere vrijwilligers kunnen bezoekers dan ook een kijkje nemen in de fascinerende wereld van de bijen.

De Vlindertuin was de afgelopen jaren wat in het slop geraakt. Onder de bezielende leiding van Bas Schoonenboom heeft een groep vrijwilligers vanaf april 2012 deze tuin omgetoverd tot een verrassend groen pareltje in de wijk met grootste plannen. Op een mooie zonnige dag zijn hier tal van vlindersoorten en bloeiende bloemen te bewonderen.

Rondleidingen
Vanuit het LeRoy Huis worden tevens rondleidingen door en langs de LeRoy-gebieden georganiseerd. De verschillende gebieden in de wijk hebben elk iets anders te bieden. Al rondwandelend ontstaat voor bezoekers een inkijkje in de groene rijkdom van de wijk Lewenborg.

Praktische informatie
De Vlindertuin is te vinden achter het Stuurhuis aan het Roer. Het LeRoy Huis staat aan de Wilgenvijver naast OBS de Swoaistee en aan de overzijde van de vijver van bushalte Vooronder van Lijn 3. Voor meer informatie over de rondleidingen in de LeRoy-gebieden: Sieni Pijper 050 541 31 51 of sienipijper@kpnplanet.nl

Vier de Tuin
De excursie is opgenomen in de activiteitenagenda van Vier de Tuin: een campagne voor diervriendelijk tuinieren die de Natuur en Milieufederatie, de Gemeente Groningen en de lokale groene organisaties organiseren. Zij voeren campagne omdat steeds meer Stadjers ervoor kiezen hun tuin volledig te betegelen of omdat ze weinig verschillende planten hebben in de tuin. Jammer voor dieren in de stad, die zo steeds minder voedsel en schuil- en nestgelegenheid vinden, maar ook jammer voor de stad zelf. Door de toenemende verstening ontstaan afwateringsproblemen met bijvoorbeeld ondergelopen kelders als gevolg. www.nmfgroningen.nl/vierdetuin ;