Update Transitie Landelijk Gebied Groningen
20 juli 2024
Update Transitie Landelijk Gebied Groningen
De Transitie van het Landelijk Gebied (TLG) is de Groningse invulling van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Het NPLG is opgezet om naast de aanpak van stikstof, doelen op het gebied van natuur, water en klimaat uit te werken voor het landelijk gebied. In de TLG werkt de provincie samen met boeren, natuurbeheerders en maatschappelijke organisaties aan een toekomstbestendig Groningen, met perspectief voor de landbouw en een brede welvaart. Dit proces moet leiden tot een ‘provinciaal gebiedsplan’, dat (na een aangepaste planning) eind dit jaar gereed moet zijn.
Betrokkenheid Natuur en Milieufederatie Groningen
Samen met de andere natuurorganisaties van de ‘Groene Zes’* zijn we betrokken bij dit programma. In de eerste plaats via een vertegenwoordiging aan de bestuurlijke ‘Landbouw-Natuurtafel’ en daarnaast via een actieve rol in het gebiedsproces van twee deelgebieden (Veenkoloniën en Centrale Woldgebied-Duurswold). De Groene Zes trekken samen op en hebben de gebieden onderling verdeeld zodat de stem van natuur en landschap wordt gehoord in alle zeven deelgebieden (zie het kaartje hieronder).
Actueel
Aangepaste planning
De oorspronkelijke planning om eind september 2024 een gebiedsplan aan te leveren is losgelaten. Door tussenkomst van het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe regering dit voorjaar is de planning van het NPLG verlaten. In het hoofdlijnenakkoord is een fors deel van het budget van het NPLG geschrapt (Transitiefonds). Dit heeft helaas ook impact op de ambities en mogelijkheden van de TLG. De provincie is wel doorgegaan met het gebiedsplan, waaraan de oorspronkelijke doelen (natuur, klimaat en water) nog aan de basis liggen. Inmiddels zijn voor de meeste deelgebieden de plannen gereed en wordt de laatste hand gelegd aan een concept gebiedsplan voor de hele provincie.
Inloopbijeenkomsten
In de eerste helft van september wordt in alle 7 deelgebieden een inloopbijeenkomst georganiseerd waarbij belangstellenden kennis kunnen nemen van het (concept) gebiedsplan.
Vervolgprocedure
• In september gaan de medewerkers die vanuit de Groene Zes betrokken zijn bij het TLG-proces nog weer met elkaar in gesprek om de balans op te maken van het gebiedsproces en de inhoud van het (concept) provinciale gebiedsplan te bespreken. Wat heeft het proces de groene organisaties opgeleverd en welke vervolgstappen worden er gezet? Het lijkt erop dat er met deelprojecten (zogenaamde ‘parels’) verder wordt gewerkt aan de opgaven in het landelijk gebied.
• Vanaf 20 september wordt de laatste versie van het gebiedsplan nog voorgelegd aan de overheden en de zogenaamde ‘Landbouw-Natuurtafel’ waar ook de Groene Zes deel van uitmaakt.
• Begin november gaat het definitieve gebiedsplan op route richting Gedeputeerde Staten, waarna het in december in Provinciale Staten ter besluitvorming wordt aangeboden.
• Tot slot wordt eind december het plan bij het Rijk aangeleverd en start ook de terinzagelegging.
Meer informatie
Op de website van de provincie Groningen is meer informatie te vinden over dit proces en daar komen ook de data van inloopbijeenkomsten in de verschillende deelgebieden te staan.
* Het Groninger Landschap, IVN Natuureducatie, Landschapsbeheer Groningen, Natuurmonumenten, Natuur en Milieufederatie Groningen en Staatsbosbeheer
Tags:Meer informatie? Neem dan contact op met
Bas Hollander
Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening en Klimaatadaptatie werkdagen: ma, wo, do, vr