Twee groene Nederlandse start-ups maken kans op € 500.000 voor innovatief businessplan

18 augustus 2014

Twee groene Nederlandse start-ups maken kans op € 500.000 voor innovatief businessplan

De Nederlandse start-ups Bluerise en One Nights Tent staan in de finale van de Postcode Lottery Green Challenge. Bluerise ontwikkelt een technologie om energie op te wekken uit warmteverschillen in zeewater en One Nights Tent is de producent van recyclebare tenten voor festivals. Zij nemen het op tegen drie andere finalisten uit Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Vietnam.

De groene ondernemers presenteren hun plannen tijdens de finale in Amsterdam aan de jury onder leiding van de Britse Ellen MacArthur, ex-solozeilster en oprichter van de Ellen MacArthur Foundation. Ook industrieel ontwerper Marcel Wanders en internetondernemer Alexander Klöpping nemen plaats in de jury. De winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge ontvangt € 500.000 om zijn of haar product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen.

De Nationale Postcode Loterij zoekt met de Postcode Lottery Green Challenge voor het achtste jaar op rij naar nieuwe producten of diensten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Doel van deze internationale wedstrijd is briljante groene ideeën toegankelijk te maken voor een groot publiek. Dit jaar werden 324 groene ondernemersplannen uit 57 verschillende landen ingestuurd. Op donderdag 11 september 2014 maakt de jury tijdens de finale in de Gashouder op de Westergasfabriek in Amsterdam bekend wie de hoofdprijs van € 500.000 wint. Daarnaast is er een runner-up prijs van € 200.000 voor één of twee andere veelbelovende finalisten.

De finalisten

Diego Acevedo (1982, Delft, Nederland): Bluerise
Diego Acevedo is medeoprichter van Bluerise. Zijn bedrijf ontwikkelt een technologie om energie op te wekken uit warmteverschillen in zeewater. Bluerise stelt tropische eilanden en kustgebieden in staat om volledig zelfvoorzienend te zijn in hun energieconsumptie en tot 90% te besparen op het energieverbruik van koelsystemen.

Devin Malone (1983, Amsterdam, Nederland): One Nights Tent
Jaarlijks kamperen miljoenen mensen op muziekfestivals. Maar als de muziek stopt, laat 1 op de 4 kampeerders zijn kampeerspullen achter met een heleboel afval als gevolg. Devin Malone is medeoprichter van One Nights Tent, een bedrijf dat recyclebare tenten produceert. Festivalgangers kunnen de spullen online bestellen en ter plekke ophalen op het festivalterrein. Na afloop recyclet One Nights Tent de kampeertenten.

Bron: Nationale Postcode Loterij