Tv-serie GoudGroen blikt terug op tuinmetamorfoses

11 september 2017

Tv-serie GoudGroen blikt terug op tuinmetamorfoses

Op woensdag 13 september om 17.30 uur was op OOGTV de laatste aflevering van GoudGroen te zien. Dé tv-serie over stadjers die goed bezig zijn met ‘groene thema’s’ rondom huis, tuin en keuken. In de laatste aflevering bezoekt Carla Veldhuis bewoners wiens betegelde tuin een groene metamorfose onderging en die een groen dak kregen. Is de onttegelde tuin een succes? Hebben ze nog last van het regenwater ervaren? Was het veel werk om de tuin te onderhouden? Waren er vlinders en bijen? Was het merkbaar koeler in de slaapkamer? Bekijk het allemaal in de laatste aflevering! Kijk de aflevering hier terug.

In groene tuinen wordt het regenwater gewoon in de grond opgenomen, terwijl het in een tuin met veel verharding allemaal in het riool terechtkomt. Of het stroomt naar het laagste punt: de kelder of kruipruimte. Dat de laatste aflevering werd opgenomen op een druilerige dag was eigenlijk wel een aardige bijkomstigheid, zo kon meteen de proef op de som worden genomen.

Carla Veldhuis: “Ik denk dat een boel mensen niet beseffen wat de gevolgen van een betegelde tuinen zijn. Behalve dat het verhaal over regenwater – riolen kunnen overstromen tijdens hevige regenbuien- houden stenen de warmte in de stad lang vast (ongezond) en kan de stadsnatuur niets in een tegeltuin. Met de tuinmake-overs laten we zien hoe je vrij gemakkelijk en snel, een fijne, onderhoudsarme, niet kostbare tuin kunt aanleggen. In de laatste aflevering zijn we benieuwd naar de reacties van de nieuwe groene tuineigenaren. En zien we de tuin drie maanden na de aanleg ervan. Rixt Langeveld (die de tuinontwerpen maakte) kennende zijn die nu vast groen en bloeiend!

Groene tuinen

De tuinmake-overs gebeuren in het kader van Operatie Steenbreek Groningen. De gemeente Groningen is een van de 50 aangesloten gemeentes bij het landelijk initiatief. Bij die ‘operatie’ zijn diverse lokale ambassadeurs actief, om tuineigenaren te informeren over de nadelige gevolgen van versteende tuinen. Door te laten zien dat het anders kan en hoe je dat doet. Met als doel: Alle tuinen groen!

Tegels eruit, tuin erin

GoudGroen’ is het vervolg op twee seizoenen ‘Tegels eruit, tuin erin’, de tv-serie die in 2015 en 2016 op OOGTV werd uitgezonden, waarin tegeltuinen een groene make-over kregen. Nieuw dit seizoen waren de bezoeken aan stadjers met duurzame voedselinitiatieven en projecten en bewoners die energiebesparende en –opwekkende maatregelen aan hun woning hebben getroffen.

Veldhuis hoopt dat er ook een vierde seizoen kan komen: “Uiteraard gaan we graag door met het inspireren van Groningers en het daadwerkelijk onttegelen van tuinen! Het programma is bedoeld als voorbeeld en ter inspiratie voor anderen. Om te laten zien wat er in onze gemeente allemaal wordt ondernomen. En die tuinen? Die moeten écht groen! Nu en voor de toekomst: dat is zelfs wetenschappelijk aangetoond.”

Gemeente Groningen
Zowel Operatie Steenbreek Groningen, Eetbare Stad Groningen en Groningen woont SLIM zijn projecten van de gemeente Groningen. Vanuit deze drie projecten is de televisieserie GoudGroen tot stand gekomen. Kijk voor alle afleveringen, tips en meer op operatiesteenbreek.nl/groningen