Tips & Stappenplan voor het starten van een voedselbos

16 juli 2018

Tips & Stappenplan voor het starten van een voedselbos

Op woensdagavond 13 juni kwamen de 25 deelnemers van de Werkplaats Voedselbossen bijeen bij Kwekerij Arborealis in Wilhelminaoord. Na een rondleiding door deze – speciaal voor voedselbossen producerende –  kwekerij, gingen de deelnemers aan de slag met het maken van stappenplannen en stroomschema’s voor diverse onderdelen van het voedselbos.

Het eerste groepje boog zit over de vraag ‘Hoe bereid ik de bodem voor? Een jampot kan je hierbij op weg helpen.. Bekijk het handige stappenplan voor de bodem (pdf).

De tweede groep maakte een handig schema over welke weg je moet bewandelen, voordat je een voedselbos kunt starten. Zo kunnen een visieplan, een plekkenplan, ruimtelijke plannen en je plan van aanpak je helpen bij het creëren van een voedselbos. Bekijk hier het overzicht met plannen, stakeholders en financiën (jpeg).

Een andere groep inventariseerde de mogelijke acties die je kunt doen om je buurt mee te krijgen en draagvlak te creëren voor je voedselbos. Lees hier de do’s en dont’s (pdf).

De vierde groep maakte een overzicht met tips voor het beheren van je voedselbos. Zo kan je maaien, waterpartijen aanleggen en onkruid bestrijden aan de hand van deze tips voor het beheer van je voedselbos (pdf).

Tot slot heeft groepje 5 een zogenaamd ‘keuzemenu financiën’ gemaakt: Wat kost een voedselbos, wat levert het op en waar kan ik financiering vandaan halen? Hier hebben we een handig overzicht met potentiële fondsen aan toegevoegd.

We hopen alle startende voedselbos-initiatieven hiermee een goede basis te geven om eerst mee aan de slag te kunnen gaan.

Tags: