Terugblik en verslag Meet & Eat horeca

14 maart 2017

Terugblik en verslag Meet & Eat horeca

Meet & Eat Horeca WilbertOp maandagmiddag 6 maart kwamen zo’n 20 horecaondernemers samen in ‘t Feithuis in Groningen om te praten over voedselverspilling binnen hun bedrijf. Deze lunchbijeenkomst was specifiek gericht op koks en horecaondernemers. Samen gingen we in gesprek over de voedselverspilling binnen hun bedrijf en de manieren waarop je dit tegen kunt gaan.

Achtergrond

Door voedselverspilling gaat veel goed voedsel verloren, en terugdringen blijkt een uitdaging. De horeca is verantwoordelijk voor 14% van de totale voedselverspilling, de consument zelfs voor 42%. Chefs hebben door middel van hun creativiteit de potentie hun klanten te beïnvloeden en op die manier bewustwording voor dit thema te creëren. Daarnaast is het voor koks en/of ondernemers goed voor de portemonnee om zo weinig mogelijk voedsel weg te hoeven gooien.

Dagvoorzitter Wilbert van de Kamp, oprichter Youth Food Movement
Wilbert van de Kamp is de oprichter van de Youth Food Movement Groningen, een groep jongeren die graag zouden zien dat voedsel lekker, gezond en eerlijk wordt geproduceerd, gekocht en genuttigd. YFM is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke beweging, die zich inzet voor een good, clean en fair voedselsysteem. Dit houdt in dat mensen weer respect krijgen voor dat wat er op hun bord ligt en de weg die het eten daarvoor heeft moeten afleggen. Wilbert presenteerde o.a. ook de tips van de deelnemers om verspilling tegen te gaan. Deze lees je in bijlage I. Meer informatie lees je op www.youthfoodmovement.nl.

De ResQ app, presentatie David KloosterboerMeet & Eat Horeca David
De ResQ app is over komen waaien uit Finland en geeft horecaondernemers de mogelijkheid om hun ‘overgebleven’ voedsel aan te bieden aan de consument, zodat dit niet weggegooid hoeft te worden. Al ruim 10.000 Amsterdammers maken gebruik van deze app en David Kloosterboer hoopt dat ook horecaondernemers in het Noorden deel gaan nemen aan ResQ, zodat ook de noordelijke consument gebruik kan gaan maken van de app. Meer informatie lees je in zijn presentatie of op de website www.resq-club.com.

Smaackmakers, presentatie Hilde Anna de Vries
Smaackmakers werkt aan de versnelling van verduurzaming van ons voedselsysteem en eetpatroon. Dit doen ze door cateraars, horeca, onderwijs- en overheidsinstellingen en bedrijven met bedrijfskantines te inspireren en te adviseren naar duurzamere en gezondere catering. Zo dragen ze bij aan het behalen van MVO-doelstellingen, gezondere medewerkers én een lagere impact op de aarde. Meer informatie lees je in haar presentatie of op de website www.smaackmakers.nl.

Walnut Food & Hospitality management, workshop van Marianne Karstens
Walnut Food & Hospitality management werkt aan projecten in relatie tot duurzaam voedsel en/of gastronomie. Van conceptontwikkeling voor restaurants tot beleidsadvies voor overheden op het gebied van voedsel. Ze hebben o.a. ervaring met het Europees samenwerkingsverband GreenCook (www.greencook.nl/lesswaste waar ze ook dit boekje over uitbrachten Green Cook Book (hier te downloaden als pdf)), waarin zij samen met chefs van diverse restaurants in Nederland en Noordwest Europa hebben gewerkt aan het verminderen van voedselverspilling in restaurants. Meer informatie lees je in haar presentatie of op de website www.walnutfhm.nl.

De presentaties en verslagen van de workshops lees je hier:

 

 

footer_aangepast