Terugblik achterbanbijeenkomst datacenters 17 januari
26 januari 2022
Terugblik achterbanbijeenkomst datacenters 17 januari
Op maandag 17 januari vond onze online achterbanbijeenkomst over datacenters plaats. Alleen al het feit dat we dergelijke digitale bijeenkomsten online kunnen organiseren zegt natuurlijk iets over de rol van ICT – en daarmee datacenters in onze huidige maatschappij!
De plannen voor enkele nieuwe grote datacenters in onze provincie is voor ons als Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) reden om in dit onderwerp te duiken. Het doel van de bijeenkomst was onze achterban informeren en in kaart brengen welke aandachtspunten en vragen er leven over dit onderwerp. Dit helpt ons bij het innemen van een goed onderbouwd standpunt over de komst van nieuwe datacenters.
We kijken terug op een geslaagde bijeenkomst met een brede vertegenwoordiging uit onze achterban, en met belangstellenden en bewoners uit de regio waar plannen spelen voor nieuwe datacenters.
Wegwijs in de werking van datacenters
Na een openingswoord van directeur-bestuurder Jan-Willem Lobeek van de NMG maakte Arjen van Wijk, werkzaam voor het datacenter Bytesnet in Stad, ons wegwijs in de werking van een datacenter. Hij heeft het technische onderwerp vertaald naar een begrijpelijk verhaal.
De voetafdruk van datacenters
Vervolgens vertelde Daan Terpstra namens de SDIA, een Europese organisatie die zich inspant voor de verduurzaming van de ICT-sector, over de ‘voetafdruk’ van grote datacenters en hoe de route naar een duurzamer datacenter eruitziet. Volgens Terpstra is de sector wel bezig met verduurzaming, maar is vanwege de verwachte grote groei in het dataverkeer serieuze aandacht hiervoor noodzakelijk. Veel winst is er te halen op het gebied van transparante informatie vanuit de sector.
Datacenters in Groningen
Dirk van der Woerdt van WLN (voorheen Waterlaboratorium Noord) bracht ons weer terug naar Groningen en het waterverbruik van datacenters. Als achtergrond daarbij vertelde hij over het watersysteem van Groningen en het belang om water beter vast te houden in tijden van overvloed. Hij benoemde de wenselijkheid van een duurzamer alternatief voor het drinkwater dat nu als industriewater door bedrijven in de Eemshaven (waaronder Google) wordt gebruikt. Het waterbedrijf onderzoekt inmiddels hergebruik van rioolwater voor de industrie.
Hoewel de bijeenkomst voor veel aanwezigen nieuwe kennis opleverde over dit onderwerp, zijn er ook nog aspecten die verder moeten worden uitgezocht.
Sturing, verdozing en transparantie
Het belang van datacenters wordt wel ingezien, maar het is noodzakelijk dat er sturing plaatsvindt. Groningen moet niet overspoeld worden door datacenters. Dit beeld dreigt nu te ontstaan doordat er op verschillende plaatsten initiatieven zijn (zoals in de regio Eemsmond, langs de A7 en in Groningen). Naast het hoge energieverbruik waardoor deze bedrijven ‘concurreren’ met bestaande bewoners en bedrijven voor verduurzaming, zit de weerstand ook in de grote gebouwen (dozen) die in het landschap verrijzen. Tenslotte is het belangrijk dat de bedrijven in de sector meer openheid geven over de impact van hun bedrijven, zoals cijfers over stroom- en waterverbruik maar ook over werkgelegenheid.
Klik hier om op de hoogte te blijven
De presentaties staan hieronder:
presentatie Jan-Willem Lobeek (NMG)
presentatie Arjen van Wijk (Bytesnet)
Tags:Bas Hollander
Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ordening en Klimaatadaptatie werkdagen: ma, wo, do, vr