Subsidie zonnepanelen – wees er snel bij!

2 juli 2012

Subsidie zonnepanelen – wees er snel bij!

Vanaf 2 juli 2012 kunnen particulieren die een zonnepaneel aanschaffen, gebruik maken van de subsidieregeling zonnepanelen. Deze subsidieregeling is bedoeld om particulieren te stimuleren zelf duurzame elektriciteit te produceren voor hun woning. De verwachting is dat de regeling al snel overschreven zal zijn, dus wees er snel bij!

Zonne-energie wordt het helemaal. Steeds meer mensen schaffen zonnepanelen aan om te kunnen voorzien in een deel van hun energiebehoefte. Voor particulieren is de terugverdientijd van zonnepanelen al zeer gunstig. In zijn algemeenheid wordt gesteld dat de panelen in een kleine 10 jaar terugverdiend kunnen worden. Dit hangt af van de persoonlijke situatie en verschillende aannames, zoals de verwachte prijsstijging. Wilt u weten hoe dit precies voor u zit, vraag dan vrijblijvend een offerte bij één of meerdere aanbieders aan.

BTW verlaging of subsidieregeling
De afgelopen tijd is veel gespeculeerd over de regeling van het Rijk om zonnepanelen te stimuleren. Zo is er sprake geweest van een BTW verlaging op de aanschaf van het systeem naar 6%. Wat een meer constante stimulering voor iedereen zou betekenen. Het uiteindelijke resultaat is een regeling waarin subsidie aangevraagd kan worden voor 15% van het aankoopbedrag van de installatie.

De totale subsidie bedraagt € 21.550.000,- voor 2012. Bij een installatie groter dan 0,6 kilo Wattpiek kunt u maximaal € 650,- subsidie krijgen. Dit betekent dat ruim 30.000 huishoudens gebruik kunnen maken van de regeling.
Voor 2013 is er nog eens € 30.000.000,- subsidiebedrag gereserveerd (inclusief uitvoeringskosten).

Ook zonder subsidie is de investering in zonnepanelen zeer interessant. De panelen hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar. Wanneer de panelen eenmaal terugverdiend zijn, ontvangt u de jaren erna gratis zonnestroom.

Rijkssubsidie zonnepanelen
Informatie over de rijkssubsidie voor zonnepanelen vindt u op de website van Agenschap NL.

Vragen?
Neem contact op met de Natuur en Milieufederatie Groningen. Met het project Lokale Energie Voorwaarts bieden we ondersteuning aan groepen die aan de slag willen met lokale duurzame energie.