Stuur luchtvaartplannen kabinet terug naar de tekentafel

10 juni 2020

Stuur luchtvaartplannen kabinet terug naar de tekentafel

Maak bezwaar tegen de uitbreidingsplannen voor de luchtvaart! Die oproep doet de Natuur en Milieufederatie Noord-Holland (NMH), samen met Natuur & Milieu, Greenpeace en Milieudefensie. Het kabinet presenteerde de plannen in de Ontwerp Luchtvaartnota 2020-2050. Bezwaar maken kan t/m 6 juli.

Het kabinet verzuimt in de plannen om de overlast en klimaatimpact van de luchtvaartsector te begrenzen. Sterker nog, elk jaar mogen er duizenden extra vluchten bijkomen. De NMH vindt de klimaatdoelen uit het plan een lachertje en de maatregelen tegen de overlast niet concreet. Het kabinet gaat hierbij voorbij aan de zorgen van miljoenen Nederlanders over het lawaai en de gevolgen voor het klimaat. Marjolein Demmers, directeur Natuur en Milieu: ‘Als we ons nu niet laten horen, dan groeit de luchtvaart ongebreideld door. Dat mogen we niet laten gebeuren’.

Alternatieve voorstellen
De organisaties hebben samen een zienswijze geschreven waarin bezwaar wordt gemaakt tegen de plannen en waarin alternatieve voorstellen staan. Er moeten strenge geluidsnormen gesteld en gehandhaafd worden, de sector moet zich houden aan de klimaatdoelstellingen uit het akkoord van Parijs en de sector moet, net als andere sectoren, gewoon belasting gaan betalen. Ook moeten alle vliegvelden een natuurvergunning aanvragen en gaat vliegveld Lelystad niet open. Het is daarbij onvermijdelijk dat het aantal vluchten afneemt in plaats van toeneemt. Dat is ook goed mogelijk, door bijvoorbeeld een groot aantal vluchten te vervangen door de trein. Meer dan een derde van alle vluchten is onder de 1000 kilometer, en dus is dit duurzame alternatief binnen handbereik.

Laat je stem horen!
Iedereen die zijn stem wil laten horen kan dat doen tot en met maandag 6 juli. Ook nodigen wij bedrijven, wetenschappers, en andere maatschappelijke organisaties uit zich aan te sluiten bij onze oproep.

 

Tags: