De Streekboer nu ook in Groningen!!

1 december 2016

De Streekboer nu ook in Groningen!!

De Streekboer opent deze week in Groningen. Via het online platform van destreekboer.nl kunnen vanaf deze week producten direct van boeren uit de omgeving worden besteld. Elke donderdag komen de deelnemende Streekboeren uit het Ommeland naar Bie de Buuf aan de Paradijsvogelstraat 10. Daar kunnen klanten tussen half 4 en half 7 de bestelde producten uit handen van de boeren ophalen.

Na het succes in Friesland werd het voor De Streekboer tijd om voet aan wal te zetten in Groningen. De Streekboer is in de zomer van 2015 begonnen in Nieuwehorne, vlakbij Heerenveen. Hier boden een tiental boeren wekelijks hun producten aan. Inmiddels zijn er in Friesland 15 plekken waar wekelijks versproducten uit de streek kunnen worden afgehaald en zijn er meer dan zestig Friese boeren aangesloten. De criteria voor het leveren van producten zijn dat de Streekboer niet meer dan 50 kilometer van een afhaalpunt woont en dat minimaal 50% van de massa van het product uit de streek komt. Zo worden er bijvoorbeeld via De Streekboer alleen broden met lokale granen verkocht.

Vlees, vis, zuivel, groente, fruit, brood
Voor Streekboer Groningen zijn vijftien nieuwe boeren aangetrokken. Sommige boeren zijn biologisch(-dynamisch) gecertificeerd, anderen niet. Er is gepoogd een zo compleet mogelijk assortiment te verkrijgen. Zo biedt Waddenmax uit Hornhuizen zuivel dat op het eigen bedrijf gemaakt wordt, Bakkerij Peters uit Leens brood gemaakt met lokale granen en Waddenvarkens uit Uithuizermeeden bofkippen en –varkens. Ook zijn er verschillende groenteleveranciers. Goede Vissers Jan en Barbara van ’t Ailand uit Lauwersoog maken het assortiment met vis compleet.

Bie de Buuf
De vijftien Streekboeren komen vanaf heden wekelijks samen bij Bie de Buuf aan de Paradijsvogelstraat 10 te Groningen. Bij Bie de Buuf zijn reeds het stadtuininitiatief Toentje en het sociale restaurant Resto van Harte aangesloten. De Streekboer zoekt, met het openen bij Bie de Buuf, de samenwerking met deze partijen op en tracht ook het restaurant van Resto van Harte donderdags te voorzien van lokale producten. De aftrap hiervan heeft reeds plaatsgevonden. Woensdag kookten kinderen uit de wijk voor hun ouders met onder andere het rundergehakt van Streekboer Willem van der Wagen van Lauwersland Natuurvlees. “Op een mooi vervolg!” aldus Willem van der Wagen.

Bestellen
Donderdag 8 december vindt de feestelijke opening van Streekboer Groningen plaats tussen half 4 en half 6, producten afhalen kan dan nog tot half 7. Wil je dan ook je producten afhalen, vergeet dan niet te bestellen. Om voedselverspilling te voorkomen, wordt alles afgehaald op bestelling. Bestellen kan via www.destreekboer.nl/groningen