Stralend Appelfeest met 3000 liter appelsap, appeltaart, appelcider en goed bezochte streekmarkt

18 oktober 2018

Stralend Appelfeest met 3000 liter appelsap, appeltaart, appelcider en goed bezochte streekmarkt

Het Appelfeest kon zondagmiddag 14 oktober op ruim 500 bezoekers rekenen. Het was dan ook stralend weer! Bezoekers vermaakten zich uitstekend op de uitgebreide streekmarkt met kramen vol lekkers, maar ook informatie over voedselverspilling, duurzame energie en ecologisch tuinieren. De kinderen trapten hun smoothie bij elkaar op de blender bike of vermaakten zich aan de grote stamtafel met een boek, appel of kleurplaat. Uiteraard werd er ook weer druk geschminkt. Belangrijkste gast van de was natuurlijk de grote mobiele appelpersfabriek van De Sappers die aan einde van de dag maar liefst 3000 kilo appelsap had geperst en zelfs een extra dag erachteraan plakte: maandag 15 oktober persten zij wederom nog een hele dag op de Mikkelhorst in Haren. 

Ramona Venema winnaar Heel Groningen Bakt…Appeltaart
Een appelfeest is niet compleet zonder appeltaart. In Heel Groningen Bakt…Appeltaart zochten Sarena Solari (winnares Heel Holland Bakt ’15) en Saakje Bakmeisje (bekend van Koffietijd en Saakje’s Zoete Bakboek) naar de lekkerste appeltaart van Groningen. De 10 deelnemers leverden stuk voor stuk smaakvolle, mooie en vaak originele appeltaarten in, maar de taart van Ramona Venema werd door de jury als absolute winnaar gekozen. Ramona ontving een mand vol streekproducten, ingebracht door de standhouders.

Appels redden
Iedereen die weleens langs een boomgaard fietst kent de aanblik wel van de vele appels op het gras onder de boom: de oogst kan soms zo talrijk zijn, dat het simpelweg niet op komt! Met de komst van het Appelfeest is dat verleden tijd. De organiserende partijen hopen ook volgend jaar weer een appelfeest te vieren om weer net zoveel appels te redden.

Appelcrew
Het Appelfeest werd georganiseerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen in samenwerking met Toentje, Landschapsbeheer Groningen, Doggerland Craft Cider, Saakje Het Bakmeisje, ZummerCider, Rob Grip (Blenderbikes), Cook-ing, de Streekboer, Koffiestation, De Pomologische Vereniging, de Vrienden van het Oude Fruit en de Gemeente Groningen.

Klik hier voor een foto-impressie van deze stralende dag.

Tags: