Stichting Voedselbos te Glimmen van start met rondleiding en Grote Bomenactie

13 september 2018

Stichting Voedselbos te Glimmen van start met rondleiding en Grote Bomenactie

Op zaterdag 29 september van 14.00 – 17.00 organiseert Stichting Voedselbos te Glimmen een open dag met rondleiding over haar terrein, een voormalige bomenkwekerij in Glimmen. Op deze plek ontwikkelen oprichters van de stichting en tweelingzussen Madeleine en Marlies Duran een voedselbos; een bos vol eetbare meerjarige soorten. Daarvoor moet nog een hoop gebeuren. Zo staan op het terrein nog 3000 kwekerijbomen. Een aantal eetbare soorten krijgt een plek in het ontwerp van voedselbos. Voor de overige bomen wordt een nieuwe plek gezocht om te voorkomen dat ze door de versnipperaar moeten.

Een dikke week voor de open dag, op Nationale Groendag 20 september start de stichting daarom een Grote Bomenactie. Ongeveer een derde van de bomen is geschikt voor verkoop en de resterende bomen willen Madeleine en Marlies Duran graag met hulp doneren aan maatschappelijke projecten. Een eerste project is gevonden: ecologische zorgboerderij De Mikkelhorst, waar de bomen de dieren van meer schaduw zullen voorzien.

Ondersteuning uit de regio
Geïnteresseerden kunnen vanaf 20 september een boom aanschaffen of doneren via voedselbosglimmen.nl/bomenactie. Organisaties en bedrijven die geïnteresseerd zijn in een grotere afname kunnen vanaf 10 september een afspraak maken op basis van ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’. Zij kunnen voor meer informatie een mail sturen naar contact@voedselbosglimmen.nl.

Praktische informatie
Het terrein bevindt zich aan de overzijde van Meentweg 17 te Glimmen. De rondleiding is van 14.00 – 15.00 uur. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven voor de open dag en rondleiding door een mail te sturen naar contact@voedselbosglimmen.nl.

Samen leren van natuur
Het ontwerp van Voedselbos te Glimmen komt van Marlies Duran, zij is landschapsontwerper gespecialiseerd in eetbare tuinen, voedselbossen en permacultuur. Behalve het voedselbos wordt er ook een plek gerealiseerd waar mensen de geplukte oogst kunnen bereiden en nuttigen. Madeleine Duran: ‘Maar daarnaast denken we ook aan natuureducatie voor scholen en het lijkt me geweldig om teams van bedrijven rond te leiden. Ze kunnen leren van de natuur, waar alles nauw met elkaar verbonden is en op alle niveaus samenwerkt. Dat is voor organisaties natuurlijk een prachtige metafoor.’

Over voedselbossen
Een voedselbos is een agrarisch ecosysteem dat is opgebouwd uit vier tot negen vegetatielagen met vooral meerjarige eetbare soorten. Uit een goed ontworpen voedselbos kunnen het hele jaar door eetbare producten worden geoogst, zoals groenten, fruit, noten, kruiden, paddenstoelen en honing. Voedselbossen worden steeds vaker aangelegd om op een duurzame manier lokaal voedsel te verbouwen. Het voedselbos in Glimmen is gebaseerd op de principes van permacultuur: zorg voor de aarde, zorg voor de mens, voor de biodiversiteit en het delen van overvloed.

Werkplaats Voedselbossen Noord-Nederland
Sinds dit jaar is Stichting Voedselbos te Glimmen ook deelnemer aan de Werkplaats Voedselbossen Noord-Nederland. De Werkplaats is een initiatief van de natuur- en milieufederaties in Groningen, Drenthe en Friesland en is opgericht om kennis van voedselbos-initiatieven te vergroten en oplossingen aan te dragen voor zaken waar de initiatiefnemers tegenaan lopen om zo een versnelling teweeg te brengen in de opstart van voedselbossen in Noord-Nederland. De organisaties stimuleren de ontwikkeling van voedselbossen omdat ze bijdragen aan de biodiversiteit, korte ketens van boer naar consument en veel CO2 vastleggen.

 

Tags: