Startsubsidie voor zonnedak Noordlaren

3 juli 2019

Startsubsidie voor zonnedak Noordlaren

Dorpscoöperatie Noordlaren ontvangt 10.000 euro aan startsubsidie van de Provincie Groningen. De coöperatie wil hiermee een collectief zonnedak in het dorp realiseren. Het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts reikte de cheque uit aan de initiatiefnemers.

Het initiatief voor de coöperatie is ontstaan in de afgelopen jaren samen met de succesvolle beweging in het dorp om het gebouw De Rieshoek in collectief bezit te krijgen en haar activiteiten voor het dorp te behouden en uit te breiden. De coöperatie wil op het gebied van duurzaamheid, leefbaarheid, vitaliteit (zorg en welzijn) en economie diverse activiteiten organiseren en ondersteunen die ten goede komen aan de gemeenschap van Noordlaren.

Als eerste en directe actie gaat de dorpscoöperatie optreden als energieproducent en energieleverancier. Dit doet zij door het aanleggen van een zonnedak. Deze moet komen op een boeren schuur in het dorp. De 250 panelen moeten zo’n 20 huishoudens gaan voorzien van duurzame energie. Hiermee neemt het dorp zelf verantwoordelijkheid voor haar energieverbruik en energieproductie.

Opstartbijdrage lokale energie
Energiecollectieven in de provincie Groningen kunnen een startsubsidie van maximaal 10.000 euro aanvragen voor hun energieproject. Dit kan worden besteed aan bijvoorbeeld een haalbaarheidsstudie, een ledenwervingscampagne of het oprichten van een coöperatie. Aanvragen kunnen worden ingediend bij het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts van de Natuur en Milieufederatie Groningen en Groninger Dorpen. Heeft u een idee? Het Servicepunt helpt u bij het opstellen en indienen van uw plan. Alle informatie over de opstartbijdrage vindt u hier.

De startsubsidie wordt verstrekt vanuit het programma leefbaarheid van de Provincie Groningen. Hier kunnen bewonersinitiatieven van buiten het aardbevingsgebied aanspraak op maken. Voor meer informatie over de startsubsidie voor lokale energie-initiatieven in de provincie Groningen kunt u terecht bij het Servicepunt.

Tags:
Profiel Janneke Wolkorte

Janneke Wolkorte

Projectleider Klimaat en Energie werkdagen: ma, di, do