Startsubsidie helpt Duurzaam Bedum op weg

24 januari 2018

Startsubsidie helpt Duurzaam Bedum op weg

Lokaal energie-initiatief Duurzaam Bedum ontvangt 9.102 euro aan startsubsidie vanuit het programma Lokale Energietransitie van de Nationaal Coördinator Groningen. Met dit geld wil zij een zonnedak aanleggen op de nieuw te bouwen sporthal in Bedum. Dit is de start voor meer collectieve energieprojecten in het dorp. Het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts reikte de cheque uit aan de initiatiefnemers.

De initiatiefnemers van Duurzaam Bedum willen in de toekomst het dorp volledig van duurzaam opgewekte energie voorzien. Of dit gaat gebeuren met alleen zonnepanelen, een dorpsmolen of een combinatie, dat wordt nog onderzocht.

Als eerste wordt gekeken naar de mogelijkheid van een zogenoemd postcoderoosproject met zonnepanelen op het dak van de nieuwe sporthal. Dit in samenwerking met de plaatselijke voetbalvereniging en de andere gebruikers die het gebouw gaat herbergen. Het mooie is dat het project gekoppeld kan worden aan de exploitatie van het gebouw.

Streven is om in 2018 2 daken van 200 panelen op te leveren.

Opstartbijdrage lokale energie
Energiecollectieven in de provincie Groningen kunnen een startsubsidie van maximaal 10.000 euro aanvragen voor hun energieproject. Dit kan worden besteed aan bijvoorbeeld een haalbaarheidsstudie, een ledenwervingscampagne of het oprichten van een coöperatie. Aanvragen kunnen worden ingediend bij het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts van de Natuur en Milieufederatie Groningen en Groninger Dorpen. Heeft u een idee? Het Servicepunt helpt u bij het opstellen en indienen van uw plan. Alle informatie over de opstartbijdrage vindt u hier.

Het Programma Lokale Energietransitie maakt deel uit van Kansrijk Groningen. De coördinatie van Kansrijk Groningen ligt bij de Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Het programma wordt gefinancierd door de NAM en uitgevoerd door de Natuur en Milieufederatie Groningen, Groninger Energie Koepel, Grunneger Power en de Provincie Groningen.

Tags:
Profiel Janneke Wolkorte

Janneke Wolkorte

Projectleider Klimaat en Energie werkdagen: ma, di, do