Slimme ondernemers kiezen voor energie én geld besparen met de CleanCampagne

13 september 2018

Slimme ondernemers kiezen voor energie én geld besparen met de CleanCampagne

En geven tegelijkertijd invulling aan de Wet milieubeheer.

Al sinds eind jaren negentig stelt de Wet milieubeheer dat bedrijven energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar moeten treffen. Daar is echter nooit op gehandhaafd dus voelden te weinig bedrijven zich genoodzaakt deze wet na te leven. Nu twintig jaar na dato hebben deze bedrijven een brief ontvangen van het bevoegd gezag. Daarin staat dat zij alsnog invulling moeten geven aan deze wet en anders met handhaving te maken krijgen. Reden voor de Natuur en Milieufederatie Groningen (NMG) om de CleanCampagne op te zetten.

Niet alleen voldoen aan de wettelijke verplichting, maar meer energie en dus geld besparen – met die instelling is de CleanCampagne opgezet. ‘Slimme ondernemers durven extra stappen te nemen’, aldus Janneke Wolkorte, projectleider van de CleanCampagne. ‘De wettelijke verplichting voor energiebesparing zal naar verwachting namelijk alleen maar aangescherpt worden. Wanneer je als bedrijf dan telkens investeert om slechts te voldoen aan de nieuwe wettelijke verplichting, loop je grote kans op de lange termijn meer te moeten investeren en minder te profiteren dan wanneer je nu al extra stappen onderneemt.’

De CleanCampagne
Met de CleanCampagne wordt voor het bedrijf inzichtelijk gemaakt welke energiemaatregelen er getroffen kunnen (en moeten) worden. De NMG werkt hiervoor samen met onafhankelijke energieadviseurs. Zij stellen samen met het bedrijf een plan van aanpak op die bij de situatie van het bedrijf past. Daarbij biedt de CleanCampagne een aantal concrete vervolgacties aan waarmee het bedrijf aan de slag kan. Goede voorbeelden worden gebruikt om andere ondernemers te inspireren.

Kick-off
Bedrijven zijn uitgenodigd naar de CleanCampagne kick-off te komen. Deze vindt plaats op donderdag 27 september van 14.30 uur tot 17.00 uur in de EnergyBarn van Entrance. Tijdens de kick-off krijgen bedrijven alles te horen over de wetgeving, toezicht & handhaving en wat de CleanCampagne voor hen kan betekenen.
Aanmelden voor de kick-off kan op de website cleancampagne.nl.

Ondernemers uit de volgende gemeenten kunnen deelnemen aan de CleanCampagne: Bedum, De Marne, Eemsmond, Groningen, Midden-Groningen, Oldambt, Ten Boer, Westerkwartier en Winsum.

Tags:
Profiel Janneke Wolkorte

Janneke Wolkorte

Projectleider Klimaat en Energie werkdagen: ma, di, do