Schoolkantine Challenge

26 september 2023

Schoolkantine Challenge

In het nieuwe schooljaar organiseert Jong Leren Eten de Schoolkantine Challenge in de provincie Groningen. Leerlingen van middelbare scholen en mbo’s uit de hele provincie kunnen vanaf het begin van het schooljaar tot en met 16 februari 2024 aan de slag met het bedenken van een snack of tussendoortje voor de eigen schoolkantine. Leerlingen krijgen hiervoor hulpmiddelen om tot een gezond, lekker en ook realistisch product te komen.

Hoe kun je leerlingen actief laten nadenken over en betrekken bij een gezonde en duurzame voedselomgeving? Laat ze zelf een snack/gerecht bedenken voor de schoolkantine dat voldoet aan de 5 G’s: Gezond, Groen (duurzaam), Goedkoop (betaalbaar), Genieten (lekker), Gemakkelijk (geschikt voor het maken in de kantine-setting).

Hoe je als school invulling geeft aan deze challenge kun je zelf kiezen. Het kan bijvoorbeeld in de vorm van een themaweek, een opdracht, of een langere periode waarin aan het thema voeding wordt gewerkt. Vanuit Jong Leren Eten is er ondersteuning in de vorm van een stappenplan, informatie en kan advies worden gegeven, bijvoorbeeld in de vorm van gastlessen of een feedbackronde. Ook zijn de makelaars bereikbaar bij vragen.

Tijdlijn

• De opdracht is online te bekijken
• Tijdens de Dutch Food Week (7-14 oktober) is er voor de eerste vijf scholen die zich aanmelden een workshop over gezond en duurzaam koken.
• Inzenden van recepten tot voorjaarsvakantie (16 februari 2024):
• Finale in het provinciehuis tijdens Dag van de Gezonde Schoolkantine (21 maart 2024).
De challenge is afgelopen jaren uitgezet in Flevoland en Noord-Brabant. Dit schooljaar doen naast  Groningse ook Friese, Overijsselse, Flevolandse en Noord-Brabantse scholen mee. Zie hier voor meer informatie.

Ik meld mijn klas aan

Jong Leren Eten

Karlien Meijer van de Natuur en Milieufederatie Groningen werkt als voedselmakelaar binnen het programma Jong Leren Eten onder andere aan de Schoolkantine Challenge.

Tags:

Meer weten over de Schoolkantine Challenge of over Jong Leren Eten? Neem dan contact op met Karlien:

Profiel Karlien Meijer

Karlien Meijer

Makelaar Jong Leren Eten; werkdagen: di, do