Samen werken aan aardgasvrije wijken: hoe doe je dat?

11 augustus 2022

Samen werken aan aardgasvrije wijken: hoe doe je dat?


Interactieve bijeenkomst van De Wij in Aardgasvrij: laat je inspireren!

We moeten van het gas af. Aardgasvrij wonen. Gemeenten hebben de regie voor het maken van plannen hoe wijken op termijn van het aardgas af kunnen. Voordat we dat kunnen bereiken, moet er nog heel veel gebeuren. Een flink aantal wijken in grotere en kleinere gemeentes hebben daarin al een start gemaakt. Het onderwerp is actueler en urgenter dan ooit.

Bewoners hebben een belangrijke rol in de overgang naar aardgasvrij: het gaat om comfortabel en betaalbaar wonen. Een goede samenwerking tussen inwoners en gemeentes is dus cruciaal. Hoe werkt zo’n samenwerking eigenlijk? Welke financiële regelingen zijn er en hoe kun je daarmee omgaan? Welke kennis heb je nodig om de transitie goed te doorlopen?

Om antwoord te geven op deze vragen en om wijken en gemeentes in beweging te brengen organiseren het Programma Aardgasvrije Wijken & de Natuur en Milieufederaties hiervoor de inspirerende bijeenkomst De Wij in Aardgasvrij op donderdag 13 oktober in Groningen.

Interactieve workshops
De bijeenkomst start met een boeiende lezing van Ferenc van Damme (www.hoedan.site), waarna men kan kiezen uit twee van vier interactieve workshops. Alles om bewoners en gemeenteambtenaren te inspireren en de buurt of wijk in beweging te brengen. De bijeenkomst is van 13.30 tot 16.30 uur in het Van Swinderen Huys.

Schrijf je nu in
Je bent van harte welkom op een van de vier bijeenkomsten bij jou in de buurt. Zie hieronder een uitgebreide omschrijving van de workshops.

13 oktober Groningen Aanmelden, klik hier
27 oktober Almelo Aanmelden, klik hier
3 november Middelburg Aanmelden, klik hier
10 november Roermond Aanmelden, klik hier

Zie hieronder een uitgebreidere beschrijving van het programma. Naast de workshops bieden de bijeenkomsten ruimte om te ontmoeten en te netwerken, in een ongedwongen setting van een borrel én in spannende speeddates.

We hopen je te ontmoeten!

Met vriendelijke groet,

Programma Aardgasvrije Wijken & de Natuur en Milieufederaties

Heb je vragen over de bijeenkomst?
Mail Anna Ankoné via anna.ankone@vng.nl
of Frederike Meijer via f.meijer@natuurenmilieufederaties.nl


Het programma

We beginnen met een inloop met een broodje. Een keynote spreker vertelt meer over co-creatie. Vervolgens starten de workshops in twee rondes. Je kunt je dus voor twee workshops inschrijven.

Goed om te weten: per regio maken we de workshops zoveel mogelijk op maat! Met voorbeelden uit de regio en antwoorden op de vragen die je bij de inschrijving kan stellen.

1. Co-creatie: een verdiepende workshop
Hoe werk je gelijkwaardig samen met de gemeente of met het burgerinitiatief? Hoe leg je verbinding tussen het openbaar bestuur en de bewoners? Op deze vragen vinden we antwoorden in een interactieve workshop. Met overtuigende cijfers, inspirerende praktijkverhalen en werkbare inzichten.

2. Sla meer vliegen in één klap: warmtetransitie én andere uitdagingen
Zie je kansen om de wijk ook op andere manieren te verbeteren? Bijvoorbeeld vergroening van de straat, of op sociaal vlak? Dit noem je koppelkansen. Daaraan kan je zowel als gemeenteambtenaar als als bewonersinitiatief bijdragen. Elf gemeenten deelden hun verhalen en aan de hand daarvan werd het schetsboek koppelkansen aardgasvrije wijken opgesteld met de geleerde lessen. Volg deze workshop en leer hoe jij zelf aan de slag kunt met koppelkansen in jouw buurt of gemeente.

3. Aan de slag met gedragskennis
Als gemeente en als bewonersinitiatief vraag je vaak heel wat van de bewoners en je buurtgenoten. Van het invullen van een vragenlijst tot het investeren in isolatie. Alleen met een persoonlijke, betrouwbare aanpak krijg je mensen mee. Daarvoor moet je begrijpen hoe het menselijk gedrag werkt en hoe je het kunt inzetten. In deze workshop laten we zien hoe je gedragskennis kunt gebruiken om meer mensen stappen te laten zetten naar een aardgasvrij huis.

4. Het financiële plaatje: lokaal maatwerk
In deze sessie geven we een kort overzicht van de beschikbare financiële regelingen op nationaal en regionaal niveau om de verduurzaming van de woning te financieren. Daarna bekijken we welk aanvullend aanbod op lokaal niveau goed zou zijn. Bedenk samen een op maat gemaakt financieel arrangement!

Download hier het programma

Tags: