Samen toewerken naar business case ‘Eiwittenstoofpot voor de zorg’

13 april 2017

Samen toewerken naar business case ‘Eiwittenstoofpot voor de zorg’

Hoe kunnen plantaardige eiwitten, bij voorkeur lokaal geteeld, bijdragen aan het voorkomen van eiwitten tekort bij de snel groeiende groep oudere zorgbehoevenden in Noord-Nederland? Hoe kan dit bijdragen aan een gezonde verduurzaming van de Noord-Nederlandse economie? Welke kansen biedt dit voor lokale ondernemers in de voedselketen? Tijdens de bijeenkomsten van de Kookpot ‘Eiwittenstoofpot voor de zorg’ willen we aan de slag met deze vraagstukken en toewerken naar een Business Case.

Samen met geïnteresseerde zorginstellingen en andere partijen in Noord-Nederland gaan we de Kookpot “Eiwittenstoofpot voor de zorg” ontwikkelen. Een werkvorm waarin we samen kijken waar behoefte is aan nieuwe eiwitrijke voedselproducten, in de juiste verhouding van plantaardige en dierlijke oorsprong en waarin we samen met producenten en afnemers kijken welke nieuwe producten daarin zouden kunnen voorzien. Bij voorkeur producten met daarin verwerkt lokaal geteelde eiwitten. De kookpot biedt interessante experimenteerruimte. Dit biedt kansen voor lokale ondernemers, duurzaamheid en gezondheid.

Ouderen krijgen te weinig eiwitten binnen
Terwijl veel Nederlanders te veel eiwitten consumeren, zijn het zorgbehoevende ouderen die juist te weinig eiwitten binnenkrijgen. Verminderde eetlust, gecombineerd met minder activiteit zorgt ervoor dat spiermassa in snel tempo afneemt. Hiervan is bekend dat dit een belangrijke oorzaak is van algemene algehele achteruitgang. Juist in de noordelijke provincies zal de vergrijzing de komende jaren bovengemiddeld toenemen. Preventieve zorg, met een focus op een levensstijl met beweging en veel eiwit, biedt perspectief voor de lokale (oudere) bevolking én ondernemers.

Meet & Eats
De Natuur en Milieufederatie van Drenthe en Groningen zijn in het najaar van 2016 gestart met een serie bijeenkomsten, genaamd de Meet & Eats. Deze bijeenkomsten zijn gericht op de versnelling van de verduurzaming van ons voedselsysteem, oftewel op voedseltransitie. Hiertoe zijn 3 hoofdthema’s behandeld: lokale ketens, plantaardige eiwitten en voedselverspilling. Uit deze bijeenkomsten is een aantal dillema’s of vragen gekomen, waaraan nu verder wordt gewerkt. Op het gebied van lokale ketens en eiwitten is dit vertaald in de Kookpot Eiwittenstoofpot.

Programma
Onder begeleiding van Jeroen Willemsen van Food for Impact organiseren we een tweetal sessies.

Startbijeenkomst
Datum: vrijdag 19 mei
Locatie: De Drentse Zaak in Assen
Tijdstip: 13.00 – 17.00 uur
Adres: Beilerstraat 24 in Assen
Ontwerpsessie
Datum: vrijdag 2 juni
Locatie: Duurzaamheidscentrum in Assen
Tijdstip: 13.00 – 17.00 uur
Adres: Bosrand 2 in Assen

Bij de Drentse Zaak is beperkte parkeergelegenheid. Houdt u hier a.u.b. rekening mee.

Wil je meedoen aan deze Kookpot?

Meld je dan voor 1 mei aan via dit aanmeldformulier.

Voor vragen kan je terecht bij Judith Boekel van de Natuur en Milieufederatie Drenthe (j.boekel@nmfdrenthe.nl). Er is voor de bijeenkomsten ruimte voor maximaal 20 deelnemers.

footer18mei